Kolik tělesného tuku je už moc a jak to poznat?

V první řadě si ujasněme jednu věc – představa, že na těle nebudeme mít ani gram tuku a budeme žít šťastně a spokojeně, je naprosto nesmyslná. Tělesný tuk je životně důležitý, a pokud by se nám nějakým zázrak podařilo kompletně se ho zbavit, nejspíš bychom to nepřežili. Vždyť i buňky mají tukový základ a tuk chrání naše orgány, aby nedošlo k jejich poškození. Navíc by stačilo i jen mírnější ochlazení a mrzli bychom. Nemluvě o tom, že tuk se přeměňuje na energii a pomáhá nám fungovat, když už „meleme z posledního“.Takže ať se nám to líbí nebo ne, nějaký tuk potřebujeme. Ale kolik je ještě nutné množství a co už jsou zbytečné přebytky, které nám ubližují?

Čtěte také: Špek na břiše ohrožuje váš mozek!

Kolik tělesného tuku je moc?

Sami si obsah svého tělesného tuku změříte jen velmi těžko. Existují speciální osobní váhy, které dokážou obsah tuku v těle určit, ale je otázka, jak jsou přesné (výsledky se vypočítávají z vaší hmotnosti a uvědomte si, že jiný obsah tuku v sobě bude mít obézní 130kilový muž a jiný 130kilový kulturista). Nejlepší je zajít si za odborníkem (nutričním specialistou, dietologem, trenérem), který ví, jak obsah tuku ve vašem těle změřit.

V normě je, pokud ženy mají v těle maximálně 25 procent tuku, u mužů je hranice nižší a měli by mít maximálně okolo 18 procent tuku (myšleno z celkové tělesné hmotnosti). Pokud se dostanete cca o pět procent výše, než jsou uvedené maximální hranice, už riskujete své zdraví.

Čtěte také: Trápí vás "madla lásky"? Takto se jich zbavíte

Jak změřit tělesný tuk doma?

Pokud se vám nechce utrácet za konzultaci u odborníka, zkuste si svůj tělesný tuk propočítat sami doma. V tom případě neřešte velký zadek a objemná stehna. To sice štve asi každého, ale dá se s tím snadno zatočit a hlavně nejde o typ tuku, který by vás ohrozil na životě. Jde zejména o tuk v oblasti břicha, kam se ukládá takzvaný viscerální tuk, který obaluje orgány a znemožňuje jim správně fungovat.

 

Pro měření si můžete koupit takzvané kaliperační kleště, jimiž se dá změřit tloušťka tuku v oblasti břicha. Pokud je nemáte po ruce, vezměte si krejčovský metr a změřte si obvod pasu. Pokud přesáhnete 80 centimetrů (u mužů 95 centimetrů), měli byste urychleně začít hubnout.

Čtěte také: Jakým kardio cvičením spálíte co nejvíc kalorií?