Hot jóga i bikram jóga pomáhají vašemu zdraví. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Co je bikram jóga

Cvičí se sestava 26 na sebe přesně navazujících pozic, tzv. ásán. Každá z nich má v sestavě pevné místo, protože připravuje tělo na pozici následující. Jejich pořadí je proto neměnné.

Co je hot jóga

Dnes populární cvičení, hot jóga, vychází z Bikram jógy. Na rozdíl od ní ale nemá pevně danou sestavu pozic a je určená pro všechny úrovně cvičících. 

Čtěte také: Co je vlastně jóga?

Kdo by neměl cvičit hot a bikram jógu

Podmínkou cvičení hot jógy i bikram jógy je, že musíte být zdravotně v pořádku. S ohledem na vyšší zátěž organismu, kdy celé cvičení probíhá při vyšší teplotě, není vhodná pro lidi se srdečními obtížemi, vysokým krevním tlakem, pro těhotné ženy a pro děti.

Jak hot jóga pomáhá se zdravím

Cvičení v takto vyhřáté místnosti vám nastartuje spalování tuků mnohem lépe než jen klasické cvičení jógy. Může za to právě vysoká teplota, díky které se zlepší prokrvení organismu a samotné cvičení je tak daleko účinnější. Rychleji se zapotíte i při menší zátěži, vyplavíte tak lépe škodliviny a podpoříte svůj lymfatický systém.

Prohřátí těla a prokrvení organismu má blahodárné účinky i na zdravotní obtíže spojené s bolestmi zad nebo hlavy. Ve spojení s kontrolovaným pomalým dýcháním hot jóga také pomůže s nespavostí a dýchacími obtížemi. 

Čtěte také: Hormonální jóga pomáhá ženám

Jak dlouho se hot jóga cvičí

Ve vyhřáté místnosti strávíte celých 90 minut. Než si na toto zvyknete, právě ta vysoká teplota vás může odradit. Když ale překonáte první hodinu, při dalších návštěvách už bude cvičení jednodušší. Po pár hodinách na sobě začnete postupně vidět výsledky a budete se o to více těšit na každou další hodinu. 

Pomoc pro tělo i mysl

Jóga je výborné cvičení, při kterém si dokonale odpočine vaše mysl a načerpá nové síly. Budete se tak cítit mnohem lépe, nebudete se tolik trápit stresem a každodenními starostmi. K tomu si dáte dohromady i tělo, což má zase zpátky pozitivní vliv i na psychiku.

Čtěte také: Nebojte se při cvičení zapotit