Co je důležitější než zhubnout? Udržet si váhu

Nikdo nechce tvrdit, že hubnutí je snadné. Naopak, je to výzva, velmi složitý úkol, který se ne každému podaří splnit. Chce to hodně disciplíny, pevnou vůli, silnou motivaci. Shodit třeba dvacet kilo je běh na hodně dlouhou trať. O to sladší je ovšem pak vaše vítězství a radost z krásnější, pevnější postavy a nižší váhy je jednou z nejopojnějších na světě. Jenže to je jen první krok. Protože dosažením tohoto vítězství váš boj nekončí. Pokud totiž s dosavadní disciplínou seknete a začnete se polehoučku „odměňovat“ za své předchozí odříkání, nečeká vás nic jiného než jo-jo efekt, který postupně všechna vaše kila vrátí – a přidá vám i nějaká navíc. Takže ještě než se pustíte do hubnutí, případně než dosáhnete cílené váhy, pořádně se zamyslete nad tím, jak si svou váhu hodláte udržet. Protože je škoda, aby veškerá vaše snaha přišla vniveč. 

Čtěte také: Co je kalorie a jak se dá změřit?

Můžete si dát i více než 2100 kalorií, záleží na pohybu

Pozitivní zprávou je, že nemusíte držet dietu doživotně, tedy že se nemusíte nutit jíst málo, pětkrát denně a jen výhradně zdravě. Když dosáhnete kýžené váhy, můžete si své porce zvětšit, ale váš energetický příjem by se neměl zvýšit více než o čtyřicet procent. To znamená, že byste měli zkonzumovat potraviny v hodnotě maximálně 1900 až 2150 kcal (8 000 až 9 000 kJ) podle vaší výšky, váhy a množství spálených kalorií za den. Pokud budete konzumovat více, vaše váha zase půjde nahoru. 
 

Můžete si občas dopřát něco nezdravého, ale mějte na paměti, že byste se pak zase měli držet zdravé stravy. A hlavně nezavrhujte pohyb. I když cvičení mnoho z nás nebaví a nutíme se k němu právě jen kvůli hubnutí, tak bychom v něm měli pokračovat i nadále. Našemu tělu tím jenom prospějeme, protože pohyb potřebuje. A to nejen proto, abychom nezačali přibírat, ale abychom se udrželi v kondici.

Čtěte také: Jak snadno začít spalovat