Jak si v mládí udržet postavu, abyste později nelitovali

Mladý metabolismus spaluje rychle

Do třiceti let řeší svou postavu jen málokdo. Kluci se občas rozhodnou zajít do posilovny, aby měli dost velké svaly a díky nim pak mohli sbalit nějakou pěknou holku. Jinak je ale na nějakou zdravou životosprávu většinou moc neužije. Dívky mají častěji snahu udržovat se a cvičit, i jídelníček se snaží mít zdravější. Ale když si někam vyrazí nebo jdou s partou či spolužáky z vysoké školy na oběd, nedávají si rozhodně žádný salát a na večírku nepijí minerálku. Fast foody jsou pro ně druhým domovem a mají pocit, že to s nimi nic nedělá.

A zatím také nejspíš ne, protože mezi dvacátým a třicátým rokem je náš metabolismus ještě dost rychlý, máme i relativně více pohybu než v dalších letech a naše postavy jsou od přírody spíše štíhlé a u obou pohlaví píše chlapecké (existují samozřejmě i výjimky). Jenže pokud usnete na vavřínech už teď, budete později s nadbytečnými kily bojovat o to hůř.

Čtěte také: Jak zrychlit svůj metabolismus

Odolejte nástrahám

Problém v tomto věku netkví v tom, že byste nebyli schopni shodit nadbytečná kila. Naopak, díky mladistvému odhodlání i rychlejšímu metabolismu vám shazování jde téměř samo. Ostatně, většinou vám vadí jen pár kil, a ta jsou dole raz dva. Ale lepší než diety je samozřejmě předcházet přibírání.

Nemusí se z vás stát králíci a nemusíte jíst jen samé saláty, zeleninu, ovoce a kuřecí maso. V tomto věku může váš jídelníček být mnohem pestřejší a klidně i nezdravější (pokud tedy nezdravě nejíte denně). Pozor byste si spíš měli dávat, pokud vyrazíte někam mimo domov. Když vaši kámoši zavelí, že se jde na oběd do "meka" nebo "káefcéčka", zpozorněte a zapřemýšlejte, než si objednáte své oblíbené menu. Tato jídla totiž rozhodně k nejzdravějším nepatří. Právě mladí se ale většinou nechávají strhnout svým okolím a dají si to, co ostatní. Nemusíte si sice objednávat přímo salát, ovšem vybírejte radši zdravější varianty jídel.

V restauracích také sáhněte spíš po něčem dietnějším a přemýšlejte zejména nad přílohou – hranolky a krokety nejsou zrovna tím, co by vašemu tělu jakkoliv prospívalo.

Čtěte také: Máte Apple Watch? Takhle vám pomohou zhubnout

Na párty střídmě 

A co když vyrazíte na večírek, oslavu či jakoukoliv jinou společenskou akci? Samozřejmě nemusíte abstinovat a hladovět, ostatní by se na vás asi dívali dost divně, ale opět přemýšlejte nad tím, co jíte a pijete. Například víno je v rozumném množství pro tělo o mnoho přínosnější než tvrdý alkohol. Z jídel si pak vybírejte ta méně tučná a zbytečně je nepřekombinovávejte, ať vám pak není těžko od žaludku. A když hodně zhřešíte? Vězte, že v následujících dnech to můžete disciplinovanějším stravováním snadno napravit.

Čtěte také: Jak zvládnout kocovinu