Orientální jídla při hubnutí radši vynechte, jsou kalorická a plná soli

Na první pohled se na orientálních jídlech vše zdá naprosto dokonalé. Jsou plná zeleniny, která není příliš rozvařená, ale naopak si zachovává svou strukturu, mají podle všeho kvalitní složení i výtečnou chuť. Je v nich maso, nejčastěji kuřecí, které patří k nejdietnějším masům vůbec. Přílohami jsou většinou rýžové nudle nebo rýže, tedy zase to dietnější, co můžeme konzumovat. Tak v čem je ten háček, když jde na první pohled o nejdietnější a nejzdravější jídla, jaká snad mohou existovat?

Problém je většinou v úpravě těchto jídel, protože fast foody a většina tuzemských restaurací s nabídkou orientálních jídel své pokrmy různě chytře dochucují či k nim přidávají omáčky, které mají k těm zdravým dost daleko.

Čtěte také: Které koření vám může pomoci s hubnutím

Soli a glutamátu je víc než dost

Samotné orientální koření je v pořádku. Právě to jídlům dodává neobvyklou chuť, aniž by bylo nezdravé. Potíž je v tom, že v orientálních jídlech bývá velké množství soli a tedy i sodíku, což našemu organismu rozhodně neprospívá. Jak jistě víte, denně bychom měli přijmout maximálně jednu lžičku soli – a takové množství leckdy najdeme v jedné jediné porci „číny“.

Druhá velká zrada je používání nezdravých dochucovadel. Díky nim nám jídlo přijde výborné a už předem se nám na něj doslova sbíhají sliny. Bohužel naše tělo v čele s naším srdcem a krevním tlakem tím jen trpí. Na vině je zde zejména glutamát sodný.

Čtěte také: Čím to je, že glutamát umí zvýrazňovat chuť a vůni v jídlech

Smažení a omáčky přidají na kaloriích

Při dietě byste se čínským a dalším podobným jídlům měli spíše vyhýbat a dávat si je jen výjimečně. Kromě nezdravých ingrediencí totiž obsahují velké množství kalorií – i když se to na první pohled nejspíš nezdá. Podle měření kalorií obsahuje takovýto průměrný orientální pokrm téměř plnou denní doporučenou dávku kalorií. A to je to třeba jen oběd!

Při hubnutí se proto ptejte, jak se vaše oblíbené orientální jídlo připravuje a co se do něj přidává. Volte pak takové pokrmy, kterých základem jsou vařené - nikoliv smažené -rýžové nudle a k nim spousta zeleniny, bylinek a masa. Maso pak ideálně ne to v těstíčku nebo "křehké", které se předem často v restauraci kvůli úspoře času rychle ofrituje v oleji.

Čtěte také: Teenageři si ničí zdraví. Neví vůbec, jak správně jíst