Naučit děti nejíst sladkosti je jen na vás. Není to zas tak těžké

Kontrolujte etikety, cukr se skrývá i ve "zdravých" potravinách

Mnoho potravin, které jsou v obchodě propagovány jako „zdravé", může ve skutečnosti obsahovat spoustu přidaného cukru. Při každém nákupu je proto rozumné kontrolovat složení na etiketách výrobků. Vyšší množství cukru byste nečekali třeba u proteinové müsli tyčinky, nízkotučného jogurtu, sportovního nápoje apod. Není výjimkou, že tyto potraviny mohou mít až 4 lžičky cukru na jednu porci.

Čím sladkosti nahradit? V obchodě nakupte čerstvé ovoce a čokoládu s vysokým obsahem kakaa, alespoň 70%. Čokoládu doma nechte rozpustit ve vodní lázni, ovoce nakrájejte na kousky a nechte děti, aby si ovoce v čokoládě namáčely. Tmavá čokoláda má až o polovinu méně cukru než ta mléčná, ale v kombinaci se sladkým ovocem dětem bude chutnat.

Čtěte také: Je vaše dítě obézní? Víme, kde můžete dělat chyby

Štávy a slazené nápoje vyměňte za vodu s ovocem

Pitný režim je důležitý jak u dětí, tak u dospělých. Avšak někdy je boj dostat do dětí alespoň trochu tekutin. Každý rodič ví, že sázka na jistotu jsou různé ochucené slazené šťávy. Sirupy ale bohužel obsahují maximum cukru, díky kterému dětem tak chutnají a zároveň umělá barviva, aby dostaly barvu jako ovoce, po kterém mají chutnat.

Abyste v dítěti nepodporovali chuť na sladké už jen samotnými nápoji a nevedli jej k nežádoucí obezitě a zubním kazům, místo sirupů a šťáv preferujte obyčejnou vodu z vodovodu. Do čisté vody přidejte ovoce nakrájené na kousky – výborně chutná například kiwi s jahodami. Děti barvy přitahují a takto upravená voda bude větším lákadlem jak pro jejich oči, tak si na ní pochutnají.

Čtěté také: U sirupů jde o cukr až na prvním místě

Vyvarujte se odměn formou sladkostí

- "Za jedničku dostaneš zmrzlinu."

- "Povysávej a dám ti čokoládu!"

Jsou vám tyto věty cizí nebo je používáte také? Zkuste sladkosti přestat používat jako odměnu pro děti, aby je přestaly vnímat jako něco pozitivního a dobrého. Místo nich se dají zvolit jiné druhy odměn jako jsou výlety, návštěva bazénu, dětského centra a další, u kterých si váš potomek užije legraci a zároveň se bude hýbat.

Nezapomeňte také na babičky, které svým vnoučkům tak moc rády dopřávají dobroty ze spíže. Promluvte si s nimi, dohodněte si pravidla a třeba je poproste, ať upečou nějakou zdravější verzi dezertu.

Dětem není potřeba dobroty odepírat úplně. Klidně jim občas nějakou dopřejte a zároveň je od mala učte, že sladkosti nejsou nic výjimečného a úžasného.

Čtěte také: Inspirujte se dětmi ke zdravějšímu životu