Bolí vás záda? Rovnejte si je chytře a předejdete další bolesti

Když vás bolí záda a snažíte se to vyřešit pomocí léků pro tlumení bolesti, je to téměř k ničemu. Potlačujete totiž jen následky a příště se vám to snadno stane zase.

Čtěte také: Léky na bolest neléčí její příčinu, pouze tlumí vnímání

Někdy jde „jen“ o skřípnutý nerv, což je často zapřičiněno právě špatným či prudkým pohybem, přičemž bolest po nějakém čase pomalu odezní. Mnoho z nás ovšem trpí na záda kvůli páteři. Tu si totiž naším životním stylem totálně likvidujeme, křivíme ji a nedopřáváme jí dostatek pohybu, který potřebuje. Záda nás tak bolí každou chvíli – někoho trápí bederní páteř, jiný si stěžuje na hrudní, dalších nespočet lidí si stýská na svou krční páteř. Všechny tyto útrapy se přitom mohou stát minulostí – stačí, když se budete trochu snažit.

Bez pohybu se bolesti zad zbavuje těžko

Asi už sami tušíte, co vám poradíme. Hýbejte se. Pokud máte sedavé zaměsnání a i doma víceméně sedíte, pro páteř je to obrovský nápor. Téměř nikdo totiž nesedíme rovně, ale hrbíme se, sedíme nakřivo, případně pak i spíme v posteli na špatné matraci a v nevhodné poloze. Naše záda to dlouho zvládají a pak se vzdají – když jim dlouhodobě ubližujeme, vrátí nám to bolestí.

Čtěte také: Stoupněte si na pět minut každou hodinu a ulevíte své páteři

Přitom podle všech odborníků k jejímu zrušení stačí jediné, pravidelně se hýbat. Také se snažte co nejméně sedět, a když už sedíte, myslete na svou polohu – tedy snažte se sedět rovně, často měňte polohu a monitor či televizi mějte přímo před sebou, nikoliv na straně, ať neubližujete krku. Co se týká pohybu, základem je i jen pouhé chození. Pokud se vydáte na procházku, páteř je v ideální rovné poloze (a pokud ne, myslete opět na svůj postoj a přestaňte se hrbit). Půlhodina denně může udělat zázraky.

Pomozte si ještě chytřeji

 

V ideálním případě si na spaní pořiďte kvalitní, zdravotní matraci, která pomůže vaší páteři i během odpočinku. K počítači si kupte kvalitní židli, která je sice dražší, ale zajistí vám opět správný posez. A když se díváte na televizi, zkuste se vzdát pohodlí a místo rozvalení se na pohovku či křeslo si sedněte na obyčejnou jídelní židli. Pokud vytrváte, bolesti zad se pro vás brzy stanou minulostí.

Čtěte také: Koukáním do mobilu nebo tabletu si ničíte krk