Můžete si díky dietě prodloužit život? Ne vždy

Někdo se snaží zhubnout jednorázově a pak zase najede do starých koejí a přísnou dietu vystřídají bohaté porce všelijakých jídel. Jiní se rozhodnou jíst zdravěji a hlavně mnohem méně dlouhodobě a věří, že zdravý životní styl jim zajistí i fyzické zdraví. A všichni jsme přesvědčeni, že pokud jsme zdraví, dožijeme se vysokého věku. Jistě, nějakou roli zde hraje genetika a i zarytý sportovec a vegetarián může nečekaně onemocnět závažnou chorobou a ještě v mladých letech zemřít. Ale my věříme, že nás se to netýká a budeme tady nejméně do osmdesáti a snad i s pevným zdravím. Ale vězte, že diety vám k vyššímu věku nepomohou. Pokud tedy nejste opice.

Výzkumy se většinou provádí na zvířatech

Vědci nám často doporučují, ať omezíme množství přijaté potravy, protože naše těla se nepotřebují přejídat. Naopak, zbytečně velké porce našemu organismu škodí, tloustneme, trápí nás problémy s klouby, jsme mnohem ohroženější nemocemi srdce, cukrovkou, vysokým cholesterolem a dalšími chorobami. Takže kdo jí zdravě a málo, měl by logicky být fit a mít jen nízké riziko onemocnění.

Čtěte také: Chodit cvičit do posilovny i ve vyšším věku? Dobrý nápad, pohyb je potřeba

Jenže tohle všechno jsou jen teorie. Vědci se totiž snaží dokázat tyto své předpoklady různými testy a výzkumy. Ty samozřejmě nemohou provádět na lidech, a nebo aspoň ne po celý život vybraných jedinců. A tak ke svým výzkumům používají různá zvířata. Takže se jim povedlo prokázat, že když výzkumný objekt přijímá výrazně méně kalorií, prodlužuje si tím život. Ovšem prokázali to zatím prý jen u makaků – u lidí jsou výsledky dost nejisté a rozporuplné.

Pakliže se tedy nutíte k drastickým dietám a věříte, že si tím prospějete, může to být spíš naopak – lepší je jíst rozumně, zdravě a pravidelně, abyste neměli nikdy hlad a zároveň nepřetěžovali své trávení. Možná se dožijete osmdesátky, možná jen čtyřicítky, to předem nikdo neví. Jen na dietě vysoký věk nezáleží.

Čtěte také: Nadhled, pohyb a jídlo vás udrží v kondici i ve stáří