Jak připravit babičky na prázdniny s vašimi dětmi

Nechte dítě, aby si na prázdniny u babičky zvyklo samo

Je otázkou, zda vaše dítě je na prarodiče zvyklé či nikoliv. Rozhodně ho nenuťte u babičky na začátku zůstávat za každou cenu a spíše se snažte, aby si tam postupně začalo zvykat. Nejdříve můžete prázdninovat s ním a později vyzkoušet jednu noc na přespání. Uvidíte, později si zvykne a už ho od prarodičů nedostanete.

Před prázdninami si domluvte společnou sešlost

Dobrý nápad je před plánovanými prázdninami u babičky se sejít a říct si všechno potřebné – na co jsou děti zvyklé, jestli berou pravidelně léky nebo vitamíny, zmínit různé alergie, vhodná jídla apod. Klidně babičce všechno sepište nebo se domluvte, ať má nastavenou pravidelnou upomínku v mobilu.

Během sešlosti by si každý z členů rodiny měl říct svůj názor, jak by měl takový prázdninový pobyt u babičky vypadat. Uvidíte, že najdete spoustu bodů, ve kterých se shodnete. Přecijen jste také byli děti a současná babička - tedy váš rodič - byl tenkrát v podobné situaci jako vy. Pokud se na některých představách neshodnete, určitě buďte ochotní hledat kompromis.

Čtěte také: V létě máte spoustu možností, jak se spolu s dětmi hýbat

Stanovte si pravidla, ale buďte shovívaví

Jestli je něco, co nechcete, aby děti při prázdninách u babičky dělaly, oznamte to prarodičům předem a poté i zdůrazněte. Ovšem počítejte s tím, že každá babička je ráda, že své vnoučky má na chvilku u sebe a bude jim chtít dopřát co nejvíce.

I proto buďte shovívaví, pokud se dozvíte, že prarodiče pravidla občas porušili.

Zabavit dítě budet pro babičku to hlavní

Pro mnoho babiček bude hlídání vnoučat o prázdninách vzpomínkou na časy, kdy musely zabavit vás jako své děti. Proto jim pomozte vymyslet program se spoustou možností pro každé počasí, aby se nakonec péče o vnoučata nesmrskla jen na pouhé sezení u televize a podávání dobrot. Nemusíte za každou cenu nutit prarodiče ke každodenním výletům. Mnohdy stačí, když prarodiče zapojí vnoučata do vaření, společných prácí na dvoře či v zahradě, tvoření s dědou, pletení s babičkou a mnoho jiných pro děti zábavných činností.

Čtěte také: Naučit děti nejíst sladkosti je jen na vás. Není to zas tak těžké

Balení dětí je na vás

Je důležité, aby si děti u babičky mohly hrát i se svými oblíbenými hračkami. Proto jim do batohu přibalte jejich oblíbené auto, knížku, polštářek – prostě cokoliv, co jim pomůže, když si děti zastesknou. Nezapomínejte ani na dostatek oblečení, a to pro každou příležitost a počasí.

A hurá na prázdniny k babičce!

Čtěte také: Dopřáváte si s dětmi gumové medvídky kvůli želatině? Pozor na to