Je vám horko? Chilli paprička a další potraviny vás ochladí

Vodní meloun

Vodní meloun vám nejen dodá energii díky přírodnímu ovocnému cukru, ale také ochlazuje váš organismus. A to díky tomu, že obsahuje velké množství vody, která zároveň chladí a zároveň celý organismus hydratuje, což je v letních horkých dnech velmi důležité. Díky dostatku tekutin se tak tělo lépe vyrovnává s horkem.

Čtěte také: Meloun pomáhá při dietě a zároveň chrání srdce

Jogurty

I jogurty a všechny mléčné výrobky mají schopnost naše těla v létě ochlazovat. Kdo nemá rád bílý jogurt, může si ho zpestřit například nastrouhanou okurkou s trochou soli nebo vychlazeným, na kousky nakrájeným mangem.

Okurky

Jelikož okurka obsahuje až 97 procent vody, velmi rychle zaplní váš žaludek a zároveň vás při vyšších teplotách ochladí. Připravte si chutné tzatziki, gazpacho nebo vynikající okurkovou limonádu.

Rajčata

Zralé rajče má stejnou chladící funkci jako například mango či kokos – ochlazuje náš vnitřní organismus. Navíc, rajčata obsahují velké množství vitamínů i vody, takže jsou ideální potravinou, kterou bychom měli konzumovat nejen v létě často.

Tofu

Tofu má své příznivce i odpůrce, ale málokdo zná jeho benefity. Tofu totiž také obsahuje fytoestrogeny, které napomáhají proti pocení a ochlazují organismus. Díky nim se tak v létě dobře vyspíte.

Čtěte také: Jak se vyrábí tofu a co to vlastně je?

Chilli

Přemýšleli jste někdy, proč tolik lidí v Mexiku, Indii či Thajsku velmi rádo konzumuje pálivé chilli papričky, když to v horkém podnebí na první pohled nedává smysl?

Při konzumaci chilli papriček vznikají na kůži malé perličky potu, odpařují se a s nimi i teplo a tím tělo ochlazují. Ovšem dejte si pozor na správné množství – jakmile se malé perličky začnou měnit na ty velké, chladící účinek konzumace chilli papriček se sníží.

Zelený čaj

Zelený čaj je velmi dobrý regulátor tepla, obzvláště když se začne zahřívat hlava. Pitím teplého čaje zvýšíte vnitřní teplotu těla, to vede k nastartování vylučování kapiček potu a díky nim se tělo ochladí. Zelený čaj má také detoxikační účinky. Číňané a Japonci jsou známí tím, že zelený čaj pijí, když se v horkých letních dnech potřebují soustředit na práci.

Do svého jídelníčku v horkých dnech určitě zařaďte i bylinky jako je máta a bazalka a nezapomínejte ani na čerstvě vymačkané šťávy z ovoce nebo lahodné smoothie – například s chladivým jogurtem a mangem.

Čtěte také: V horkých letních dnech se ozvěžte zdravěji, nachystejte si domácí limonády