Vyzrajte na posilovnu - zkraťte trénink, zvyšte zátěž

Zásadní chybou bývá, že se snažíme zhubnout jen na některých místech, respektive zpevnit si jen určité partie. Někdo jde do posilovny, aby zatočil s povislým břichem, jiní se snaží zúžit si svá příliš široká stehna, jiným se nelíbí jejich zadeček, další zase nejsou spokojeni se svými pažemi. A tak se zaměřujeme hlavně na jednu určitou partii. A svou chybu prohlubujeme ještě tím, že cvičíme špatně. Zvláště ženy.

Čtěte také: I pro ženy má posilování benefity. Tady jsou

Malá zátěž nezaručí všechny výsledky

Dámy se většinou bojí velkých činek. Připadá jim, že když budou zvedat taková monstra, naroste jim na břiše pekáč buchet, zvětší se jim bicepsy a budou vypadat jako mužatky. Ale tak to není, je to jen mýtus. Trenéři naopak i dámám doporučují posilovat s větší zátěží, zvlášť pokud si chtějí zpevnit paže a rády by místo povislé kůže měly nějaké (pořád ještě rozumně velké a stále dostatečně sexy) svaly. Nízká váha činek totiž nezaručí efekt, o kterém sníme. A nepomůže ani časté opakování.

Čtěte také: Chcete mít vypracované ruce? Nesoustřeďte se jen na bicepsy

Dělejte méně sérií

Pokud se nebojíte zátěže a "jedete" v posilovně naplno, na vašem těle i posilovaných partiích se to brzy projeví. Ale to, že cvičíte mnohokrát totéž a že si dáváte hodně sérií daných cviků, nic neurychlí. Naopak, experti doporučují, abychom počet opakování snížili – protože pokud cvičíte s vyšší zátěží a cvik provádíte poctivě, můžete to dělat méněkrát.

A jak je to s tím posilování jen některých partií? Samozřemě to není ideální, protože celé vaše tělo potřebuje být pevné a vytvarované. A když už tedy máte pocit, že vážně potřebujete jen bříško, tréninky si rozdělte – jednou se věnujte například jen břišním svalům, při další návštěvě posilujte zbytek těla. A nebo se pokaždé zaměřte na jiné problémové partie. Je to jen na vás, rozhodně ale  zkuste nezanedbávat celek.

Čtěte také: Posilování z vás mužatku neudělá. Naopak si pomůžete k lepší postavě