Nezkoušejte na tělo při dietě šok. Jezte dál vše, na co jste zvyklí

Špatné diety vám zakazují jíst

Většina diet, ale i "zaručeně" úspěšných dietních jídelníčků, vám zcela zakáže spoustu druhů potravin. Jedná se zejména o tučná, mastná, sladká jídla či uzeniny. A kdo byl doteď zvyklý stravovat se tak, že se bez podobných poživatin neobešel, pro toho je hubnutí velmi nesnadné. A většinou ho brzy vzdá, případně se mu posléze shozená kila vrátí kvůli jo-jo efektu. Tento návod na hubnutí je totiž úplně špatně.

Leckteří experti na zdravou výživu naopak radí, ať dál jíte, na co jste zvyklí a bez čeho se vaše tělo neobejde. Jenže jak tímto způsobem můžete zhubnout? Snadno – důležité totiž není jen to, co jíte, ale kolik a jak často to jíte.

Čtěte také: Pomůže vám nějaká drastická dieta zhubnout?

Nedělejte tělu šok

Je prokázaným faktem, že když kuřák ze dne na den přestane kouřit, tělu to neudělá jen dobře, jak se mnozí mylně domnívají. Pro tělo je to nesmírný šok, protože najednou ztratí přísun toho, na co bylo zvyklé – i když mu to škodilo. Proto je lepší přestávat s tímto zlozvykem postupně a tělo uvykat na novou situaci.

A stejné je to i se stravováním. Pokud denně spořádáte celou tabulku čokolády a milujete uzeniny a najednou s tímto jídlem přestanete, bude vám možná lehčeji a teoreticky si tak prospějete. Tělo vám to ale brzy vrátí pocity ztráty energie, obrovské chuti na něco dobrého, malátností, únavou, letargií. Hubnutí vás od samého počátku nebude bavit, protože vám vzalo to, co jste měli rádi. Takže lepší než náhlý odsun všeho je postupné snižování dávek.

Klidně dál jezte bůček a čokoládovou pomazánku, dejte si po obědě dezert. Ale hlídejte si množství toho, co sníte a jak často to jíte – zvlášť toho nezdravého. Čím méně toho bude, tím lépe pro vaše zdraví.

Čtěte také: Častá dietní chyba: bohatá snídaně a chudý oběd