Jak vybrat tu nejlepší rybu k jídlu

Zatímco na Vánoce se ve většině českých rodin podává k večeři kapr (ideálně v nejnezdravější možné úpravě, a to smažený a v trojobalu), v průběhu roku si na ryby příliš často nevzpomeneme. A když už, tak se obvykle spokojíme s obyčejným filé. I to je samozřejmě lepší než nic, ale pokud se rozhodnete udělat pro své zdraví něco navíc a konzumovat ryby pravidelně (i kdyby to mělo být jen dvakrát do měsíce), měli byste vědět, které si vybrat. V dnešní době propojeného světa rozhodně nejste nuceni jen usednout na břeh rybníka a trpně čkat, co si ulovíte k večeři.

Čtěte také: Naše recepty na přípravu ryb

Dejte si zdravý rybí tuk

Hlavní pozitivum konzumace ryb tkví v jódu a také v omega 3 mastných kyselinách, které jsou v nich obsaženy a které naše tělo nutně potřebuje ke správnému fungování. Tyto kyseliny najdeme hlavně v mořských rybách. Ovšem pozor, zejména v těch tučných, kterým se při hubnutí paradoxně snažíme vyhýbat a raději se ládujeme lososem. Ale vzpomínáte si na starší generaci, která své potomky nalévala rybím tukem? Takže ten rozhodně nezdravý není, naopak!

Čtěte také: Jaké maso při dietě? Zkuste i ryby

Tuňák a makrela jsou fajn

Když se projdete supermarketem, zjistíte, že nabídka ryb je velmi široká, leckdy až nepřeberná. Pokud chcete pro své tělo udělat to nejlepší, kupujte chlazené a mořské. Nejdoporučovanější jsou tuňák a makrela (takřka v jakékoliv úpravě). Již zmiňovaný losos také patří k oblíbeným, stejně jako treska. Pokud narazíte na platýse, můžete si ho také dopřát, protože patří k nejméně tučným rybám (obsahuje pouze 300 kJ na 100 gramů).

 

Pokud skutečně vyžadujete ryby s minimem tuku, protože při dietě nechcete nic riskovat, můžete vybírat i ze sladkovodních – nejméně tuční jsou pstruzi, candáti nebo štiky. Naopak úhoře při nízkotučné dietě vynechte, protože ten je tukem doslova obalený.

Čtěte také: Tři poklady mezi potravinami, které si dejte při hubnutí