Běh nemusí být jen nutné zlo, snadno si ho zamilujete

Pokud se budete do běhání nutit a nebude vás to absolutně vůbec bavit, je jasné, že u něj dlouho nevydržíte. Stejně tak pokud vás k němu bude přemlouvat někdo jiný – například když vaše kamarádka bude neustále naléhat, ať chodíte běhat s ní, že je to naprosto super, ale vy to budete dělat jen z donucení a s jen těžko skrývanou nechutí. Tohle je totiž naprosto špatný postoj, který vám běh znechutí ještě víc. Přitom ho můžete mít rádi, i když dosud jste ho nesnášeli. Stačí jen vědět, jak správně na něj.

Dále čtěte: Běh jako sport pro zdraví nebo naopak?

Nastavte si to správné tempo

Hnát se někam jako blázen, celí zpocení, sotva popadáte dech a ještě několik dní po běhu vás bolí nohy jako blázen? To je naprosto špatný způsob běhu, který nelze mít rád. Základem je začít postupně a s rozumem – střídat běh s chůzí, ze začátku klidně víc chůze než běhu a rozumně dlouhou trasu, ať se nezničíte.

Důležité je také tempo. Když nemůžete skoro ani dýchat, natož ze sebe vypravit srozumitelnou větu, je to opět špatně. Správné tempo se podle odborníků pozná tak, že i při běhu jste schopni normálně mluvit – tedy například povídat si s kamarádkou, která běží vedle vás. Zpočátku to může být náročné, ale při pravidelném běhání to brzy budete zvládat, takže si kromě sportu ještě „pokecáte“.

Dále čtěte: Běžec začátečník - možná děláte tyto chyby 

Dotřetice si vymyslete motivační systém. Uběhnete-li vytyčenou trasu, nebojte se pořádně se za to odměnit. A nejen zdravou stravou, ta zrovna motivační není – klidně řádkem čokolády nebo menší sladkostí či dezertem. Sice vám díky nim hubnutí nepůjde tak snadno, ale dostat se do kondice vám nezabrání, pokud to nebudete přehánět. A navíc se na běhání příště budete těšit.

Dále čtěte: Vstáváte dříve než ostatní? Napumpujte tělo endorfiny ranním cvičením