Že dostatek spánku léčí, víme. Co všechno nám ale hrozí při jeho nedostatku?

Každý z nás tuší, co následuje po noci plné převalování se z boku na bok, učení na zkoušku nebo dokončování důležité práce. Celý den jsme unavení, máme pytle pod očima a navrch ještě hodně špatnou náladu. Nemůžeme pořádně přemýšlet a každé rozhodování je náročné. Když se tak stane jednou za čas, tělo se zvládne zregenerovat dospáním během následujících nocí. Spánková deprivace, tedy dlouhodobý nedostatek spánku, však může mít mnohem vážnější dopady než to, že jsme další den "grogy".

Pokud pravidelně zameškáváme svých 6 až 8 hodin kvalitního spánku, můžeme se setkat s následky, které rozhodně nejsou malicherné. Nedostatek spánku zhoršuje naše mentální zdraví a může nás vystavit i řadě fyzických nebezpečí, nadváhou počínaje, chatrným imunitním systémem konče.

Problémů, se kterými se můžeme setkat, je spousta:

Zhoršená paměť

Během spánku pracuje mozek, mimo jiné, i na propojování podobností. Díky tomu si lépe pamatujeme myšlenky i situace a snáze se učíme nové informace. Spánková deprivace může negativně ovlivnit jak dlouhodobou tak krátkodobou paměť.

Náladovost

Zhoršenou náladu po probdělé noci si zažil pravděpodobně každý. Při dlouhodobém nedostatku spánku můžou být kromě "bručounství" následkem mimo jiné i úzkosti a deprese. 

Čtěte také: Proč se při úplňku špatně spí?

Špatná imunita

Pokud se ošizujeme o hodiny spánku, organismus se vyčerpává a nedokáže produkovat dostatek obranných látek. Tělo pak může ztratit schopnost správné sebeobrany, kvalita imunity se sníží a důsledkem může být velká náchylnost k nemocem.

Cukrovka

Spánkově deprivované tělo nedokáže zajistit správný průběh procesů, a tedy přestává uvolňovat správné množství insulinu, když je potřeba. To může zvyšovat riziko vzniku cukrovky.

Nedostatek sexuální touhy

Jeden z běžných následků nedostatku spánku je i snížená potřeba sexu, ale i schopnost se milovat. U mužů je tento fakt důsledkem snížení hladiny testosteronu v krvi.

Čtěte také: Dobře se vyspat není tak složité, jak to vypadá

Problémy s koncentrací

Spánek pomáhá naší kreativitě, koncentraci a schopnosti efektivně řešit situace. Jeho nedostatek má naprosto opačný účinek. Tělo přepne i psychiku do "nouzového" režimu a snaží se tak za každou cenu získat tolik potřebný spánek. To má negativní vliv i na na činnosti, u kterých je koncentrace důležitá - od sportovních výkonů až po řízení vozidla.

Vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění

Při spánku méně než 5 hodin denně se může zvýšit náš krevní tlak. Důsledkem vysokého krevního tlaku a snížení imunity, jsme náchylnější k vzniku srdečních onemocnění.

Nadváha

Pokud konstantně zanedbáváme spánek, může to ovlivnit mozkové buňky signalizující, že jsme plní po jídle. V kombinaci s vyšší chutí k jídlu, kdy se tělo snaží získat místo spánku dodatečnou energii, může být výsledkem přejídání a přibírání na váze.

Dále čtěte: Na váze přibíráme kvůli nedostatku spánku, přesto si ho nedopřáváme