Plevel nebo lék? Některé bylinky zbytečně likvidujeme

Jitrocel

I když je sucho a tráva příliš neroste, uvidíte na některých místech zaschlého porostu vyčuhovat vysoké stonky s oválnými hlavičkami a drobným okvětím. Je to jitrocel kopinatý, který běžně najdete v každém trávníku a na každé louce. Právě když takto vykvete, můžete si natrhat jeho listy, které mají protizánětlivé účinky, můžete si je čerstvé přikládat na drobné ranky a bodnutí od hmyzu a nebo je sušit, drtit a v zimě z nich připravovat čaj, který působí proti kašli a zánětům.

Čtěte také: Hubnete? Vsaďte na bylinky

Sedmikráska

Podobnou nenápadnou bylinkou na našich zahrádkách je vedle již odkvetlé a hojně využívané pampelišky také zdánlivě obyčejná sedmikráska obecná, jejíž květy se dají po utrhnutí konzumovat. Nemusíte si na nich pochutnávat jen tak, přidejte ji třeba do chystaných pokrmů, jako jsou saláty či obložené chleby nebo pomazánky. A nebojte se jí. Zahání bolesti hlavy, působí protizánětlivě a doporučovaná je při zánětech močových cest. 

Kopřiva

Do třetice na zahradě nejspíš svádíte marný boj s kopřivami, které mají snad nekonečné kořeny a nedají se skoro nikdy úplně zničit, protože prostě vždycky vyrostou o kousek dál znovu. Neničte je ale všechny, natrhejte si jejich listy, můžete je sušit i využívat čerstvé. Působí proti revmatu, proti zánětům a spraví vám trávení. Dokáží i lépe hojit rány a traduje se, že napomáhají k lepší plodnosti u mužů (u žen se to prokázat nepodařilo a i u pánů jde spíš o babské rady).

Dále čtěte: Jak na domácí bylinkovou lékárničku