Recept: originální tempura z rýžové mouky

Chutná vám z asijské kuchyně maso obalené v tom dobrém, lehce křupavém těstíčku? Ještě aby ne, ono těstíčko - tedy tempura - je naprosto skvělý způsob, jak ozvláštnit a chuťově čarovat s kousky masa. Nejlepší je připravit ji originálním způsobem - tedy za použití rýžové mouky. Díky tomu budete mít základ pro bezlepkové jídlo připravený.

Co potřebujeme

Na tempuru

  • 150 g rýžové mouky
  • 125 ml velmi studené vody
  • 1 vejce - našlehané
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře

Na přípravu masa nebo zeleniny

  • kvalitní olej na smažení
  • 0,5 kg masa nakrájeného na kousky (ideálně kuřecí prso, krůtí prso)
  • nebo kousky zeleniny jako je lilek, lusky fazolek nebo třeba plátky sladkých brambor
  • nebo krevety

Jak na přípravu

Tempuru si připravujte až úplně těsně před smažením a při její přípravě používejte co nejvíce studenou vodu. Právě tím zabráníte, aby tempura nasákla na pánvičce zbytečně velké množství oleje a ztratila křupavost.

Rýžovou mouku smíchejte v míse s našlehaným žloutkem, poté postupně přilévejte studenou vodu. Opravdu jen postupně, aby se těsto dobře rozmíchalo, ale zároveň bylo pořád natolik hutné, že se v něm dají obalovat přísady.

Rýžová mouka má tendenci usazovat se na dně, proto těsto i nadále velmi často promíchávejte.

Do menší pánvičky nalijte olej, aby byl po celém dnu a rozpalte ho.

Kousky masa, zeleniny nebo krevety obalte v tempuře a dejte osmažit. Pozor! Kouzlo správné přípravy tví v tom, že na pánvičku dáváte kousky postupně a ne ve velkém množství - jakmile byste jich dali víc najednou, teplota oleje rychle poklesne a tempura nebude tak křupavá, jak od ní čekáte. Kousky osmažte z jedné strany a jakmile začnou zlátnout okraje, otočte je. Po vyjmutí z pánvičky nechte okapat olej nebo vsáknout třeba na talíři vyloženém savým papírem.

Přejeme dobrou chuť!