Ubližujete nevědomky svým plicím? Pozor na vzduch doma

Kdo chce svou rodinu udržovat v čistotě a zdraví, ten nejspíš dbá i na pravidelný úklid – pereme prádlo, utíráme prach, myjeme koupelnu i toaletu, vysáváme koberce, zkrátka snažíme se zbavovat nejen nečistot, ale i bakterií a roztočů. A máme pocit, že náš domov je až na pár smítek oázou klidu a bezpečí. Jenže tak to vůbec být nemusí. Vědci odhalili, že i když máme doma dokonale čisto a uklizeno, tak vzduch v místnostech je často velmi nezdravý a v podstatě zamořený. Takže jeho dýcháním si strašlivě ubližujeme, a to aniž bychom něco tušili. A nejde jen o náš domov, ale i o prostory kanceláří, obchody a další uzavřené místnosti.

Dále čtěte: Bydlíte na venkově? Oproti měšťákům spalujete více kalorií

Málo větrání, příliš vlhkosti

Svým plicím škodíme hlavně tím, když málo větráme – vzduch v místnostech je pak vydýchaný, je v něm málo kyslíku a my se kvůli tomu cítíme unavení a nic se nám nechce dělat. Možná netušíme proč, ale je to právě nedostatkem čerstvého vzduchu.

V létě je to ještě relativně dobré, protože okna většina z nás otevírá, zato v zimě to s větráním obvykle nepřeháníme. K tomu topíme a kvůli tomu je vzduch navíc ještě i suchý. Nejen že plíce mají dost práce s dýcháním (a to aniž bychom si toho povšimli), ale vysušený vzduch škodí i naší pokožce a často pak trpíme kašlem.

Škodlivý je také opačný případ, kdy máme doma příliš vlhko – v takovém prostředí se totiž velmi dobře daří plísním, jejichž spóry se mohou uvolňovat právě do vzduchu, který dýcháme. Pomoci může zejména větrání, ale rozhodně vlhkost nevyhánějte pouhým vytápěním na vysoké teploty.

Dále čtěte: Jak funguje čistička vzduchu

Topte rozumně a větrejte 

Pokud si nechcete zbytečně ubližovat a i v zimě chcete zůstat fit, tedy aby vás neohrožovaly chronické dýchací potíže, suché kašle, astma, ale i aby se vám doma dobře spalo a správně jste dokázali fungovat a soustředit se, měli byste se o vzduch dobře starat. Topit by se mělo na teplotu maximálně okolo 22 stupňů, přičemž v noci by měla být cca. 19 stupňů. Alespoň ráno by se místnosti měly pořádně vyvětrat, aby se v nich vyměnil vzduch. A pokud se vám někde objeví plíseň, použijte nějaký doporučený přípravek na její likvidaci a hlídejte si vlhkost vzduchu. Pak se vám bude lépe žít.

Dále čtěte: Jak na správnou vlhkost doma