Jak zdravě zhubnout krok za krokem

Vrhnout se do různých diet s představou, že za týden shodíte alespoň 10 kilogramů, nefunguje. A nepomohou ani žádné koktejly nebo tabletky. Místo vyhazování peněz zpomalte a začněte se soustředit na postupné změny. Každá menší i větší změna by měla být příjemná. Naučte se proto užívat si všech krůčků při hubnutí a zjistíte, že nemusíte být člověkem který se jídlem krmí a zajídá tím své problémy a stres. Budete člověkem, který si zdravé jídlo umí vychutnat a jí ho jak kvůli chuti, tak kvůli správným živinám pro své zdraví.

Nejprve jen pozorujte

Než začnete cokoli měnit, nejdříve pozorujte své zvyky týkající se jídla. Zkuste to od rána do večera ve všední den i o víkendu. Začnetě vnímat, kdy jíte, s kým která jídla jíte i na co při jídle myslíte…

Pozorujte i, jaké máte při jídle a po něm pocity. Nevyčítáte si později snězené jídlo? Ulevujete si jezením od stresu?

Začít si uvědomovat, kdy jíte a jak vás při jídle ovlivňuje okolí, je základem. Možná tak zjistíte, že v práci bezmyšlenkovitě spořádáte celou čokoládu a na vině je stres. Nebo že na obědě podlehnete kolegům a dáte si něco nezdravého jen proto, že si to dávají "všichni".

Nechtějte vše hned

Hubnutí je dlouhý proces. Tělo jste vykrmovali dlouho, proto nemůžete čekat, že opačný proces bude trvat jen zlomek času. Často jde o menší či větší změnu v myšlení, ve zvycích nebo i v životním stylu. A taková celková změna vyžaduje čas. Ke zhubnutí se dostanete jedině s trpělivostí.

Dále čtěte: Čeho jíme nedostatek, přestože jde o dobře dostupné potraviny?

Přidejte pohyb

Pohyb je pro hubnutí a tvarování postavy druhým základem. Mnoho lidí má ale ke cvičení strašnou nechuť, protože musí dělat něco jiného, než byli dosud zvyklí a změny se podvědomě bojí.

Vy na to jděte chytře a zkuste od začátku pohyb, který vás samotné baví. Musíte při něm být vědomě ve spojení s tělem, soustředit se a všímat si správného dýchání i zapojování jednotlivých svalů. Začít můžete klidně chůzí, nemusíte hned do fitka, důležitá je pravidelnost pohybu.

Jezte kvalitně

Ne vždy jsou nadbytečná kila o tom, že jíte přespříliš. I velkými porcemi průmyslově zpracovaných potravin nemusíte dodávat tělu dostatek živin. I když toho jíte hodně, paradoxně tak vaše tělo trpí podvýživou a nedostatkem některých vitamínů nebo minerálů. Živiny se pak zoufale snaží získat tím, že vyvolá pocit hladu a vy tak jíte další a další jídla.

Oproti tomu kvalitní jídla lépe chutnají, díky všem živinám přinášejí pocit uspokojení a sníte jich méně, abyste byli sytí.

Dále čtěte: Na výživového poradce jako odborníka buďte nároční

Jezte do polosyta

Aby trávení fungovalo a z jídla jste získali potřebnou energii, je potřeba jíst do polosyta, neboli do bodu energie. Tehdy vaše tělo dostane přesně to správné množství jídla a energie se zvýší. V určité fázi je vám během jídla dobře a začnete cítít, že pokud budete jíst víc, budete přecpaní. Když pokračujete, objeví se únava a pocit přeplněného žaludku. Vaše energie pak opět poklesne.

Když si nejste jisti, kdy přesně přestat jíst nebo jak velkou porci si nachystat, poraďte se s poradcem pro výživu nebo se naučte jíst pomaleji. Tělu trvá nějaký ten čas, než začne s trávením jídla v žaludku a vysláním signálu, že je syté.

Dále čtěte: Nechcete přibírat? Držte se rady: "Jezte hlavně očima"