Hromada plastu a univerzální velikost porce, přesně tak vypadá většina krabičkových diet

V posledních letech se s jejími variantami doslova roztrhl pytel. Krabičková dieta je populární u lidí všech věkových kategorií, u mužů i žen, stejně jako ve větších i menších městech. Je to trend, kterého ale občas využívají i ti, kteří na lidech a jejich touze jíst zdravě chtějí co nejvíce vydělat. O zdravé jídlo jim zas tak moc nejde. Ne vždy také krabičková dieta naplní ona velká očekávání, která od ní máme.

Půl dvanácté, pracovní den. Doba, kdy ve velkém opouštějí první lidé kancelář a jdou si dopřát pořádnou porci jídla. Tedy, dnes už jen část z nich. Čím dál častěji si lidé ohřívají jídlo, které si spolu s porcemi na celý den vyzvedli nebo jim je dovezl kurýr. Z plastové krabičky jen sloupnou fólii a než se jídlo ohřeje v mikrovlnce, zkoumají etiketu. Pochvalují si, že dnes je k obědu jídlo obsahující málo kalorií a přitom vypadá dobře.

Porce jídla není přesně pro vás

Zní to krásně - každý den si vyzvednete nová chutná jídla a těšíte se, že si někdo dal tu dvojitou práci za vás. Ten někdo spočítal a odvážil porce i přichystal jídlo, abyste na tohle nemuseli myslet. Vy tak nemusíte řešit, kolik čeho takové jídlo obsahuje. Je přeci zdravé a odvážené přímo pro vás, ne?

A tady je první zádrhel. Porce obvykle nebývá připravená přímo pro vás, a to hned z několika důvodů. U krabičkových diet se vaří jídla ve velkém množství a do krabiček se jen rozdělí. Pokud se k výpočtu porce používá alespoň vaše výška a váha, je to lepší varianta. Při té horší si jen slepě vyberete, že chcete dietu s pevným počtem kalorií za den (aniž by vám poradili, proč je zrovna 7000 kJ hubnoucí varianta a jestli je to relevantní i pro vás).

Unifikované porce pak mohou zafungovat krátkodobě - tělu budete dodávat méně kalorií, než tělo potřebuje k základnímu fungování. I když přitom budete mít na začátku dobrý pocit, jakmile začnete jíst normálně, dostaví se obvykle jojo efekt - tělo doplní zásoby energie a uloží si je. Z dlouhodobého hlediska tak krabičková dieta, která není připravena přesně na míru pro vás, nemusí fungovat.

Dále čtěte: Svěřujete se do rukou odborníků? Na výživového poradce buďte i nároční

Krabičková dieta nutí lidi nepřemýšlet o jídle

Krabičková dieta znamená, že se nemusíte starat o jídlo. Vůbec. Tedy o něm nemusíte ani přemýšlet, vždyť recepty, ale i použité suroviny někdo vymyslel za vás. A to je obrovská škoda! Vědět, co jíte a z čeho se takové dobré pokrmy připravují, je přínosem i pro váš osobní život. Marně si budete doma vzpomínat, co všechno bylo v té středeční krabičce, která byla "taaaak dobrá", že byste si i přidali nebo zkusili uvařit o víkendu. A obvykle také ani nevíte, co všechno při přípravě jídla kuchař použil.

Krabičková dieta je pohodlná, většinou bývá i chutná. A zároveň vás může otupit při přehledu toho, co jíte. Znát použité suroviny, jejich kvalitu, ale i různé použité přísady, by mělo být samozřejmé už jen pro vaše zdraví. Tady tomu tak není - neřešíte, z jakého chovu ono maso "z krabičky" bylo nebo jestli kvůli nedostatku chuti tentokrát kuchař nepoužil o trochu více soli, než je uvedeno na štítku. Spokojujete se s názvem jídla a konstatováním, že je zdravé a odvážené pro hubnutí.

Dále čtěte: Připravte se na nákup potravin. Tady jsou věci, které byste měli znát

Ekologie dostává na frak 

V neposlední řadě se při kupované krabičkové dietě používá obrovské množství jednorázových plastů a spotřebovává se více pohonných hmot, aby se krabičky dostaly až k vám.

V porovnání s obědem v restauraci, kde jíte z porcelánových talířů a kam na jedno uvařené jídlo (třeba i v podobné kvalitě, jako u krabičkové diety) přijdou desítky nebo stovky lidí, je krabičková dieta značně neekologická.  

Dále čtěte: Nízkotučné potraviny nejsou spásou, i při hubnutí tuk potřebujete