Sauna podpoří vaše zdraví. Když víte, jak na ni

Saunování zažilo zejména v posledních letech svůj boom. A není se čemu divit - když víte, jak na něj, je pro organismus zdravé. Zvýšíte odolnost těla proti respiračním onemocněním, zlepšíte celkové prokrvení těla i končetin, vyplavíte toxiny z těla a pořádně si odpočinete. Měli byste rozhodně ale také vědět, co vám sauna přinese a kdy do ní naopak nesmíte.

Saunování posiluje zdraví

V severských zemích to ví již dlouho a saunu berou jako součást prevence proti nemocem. Stejně toto kouzlo objevili všichni, kdo saunování propadli i u nás. Když si do sauny zajdete alespoň jedenkrát týdně, budete lépe chráněni proti všudypřítomným rýmám a chřipkám.

Jak je to možné? Při saunování se přirozeně posíluje imunitní systém - prohřátím organismu se spustí proces pocení a rozproudí krevní oběh, tělo se tak zbaví toxinů a škodlivých látek a po skončení saunování se díky rychlému ochlazení otužujete. 

Vědecké výzkumy prokázaly, že díky saunování se také zvyšuje mentální kapacita, regeneruje se lépe svalstvo i stabilizuje produkce hormonů.

Dále čtěte: Saunování je zdravé, ale má i svá rizika

Co je důležité k saunování vědět

Patříte mezi saunové začátečníky? V tom případě si zapamatujte alespoň tyto informace, které byste už při první návštěvě sauny měli mít v malíku:

  1. V sauně byste měli vydržet zhruba 15 minut, poté si dát pauzu. A tento rituál opakovat během jedné návštěvy sauny třikrát.
  2. Ochlazovací bazének není pro to, abyste do něj skočili šipku. Nejdříve se osprchujte a smyjte z těla nečistoty, poté pozvolna vstupte do bazénku. Skákání je většinou zakázáno – pro tělo je tento šok nepřirozený.
  3. Míříte do sauny ve dvou a více lidech? Dobře, ale nezapomeňte, že jdete relaxovat, a rozhodně neprobírejte pracovní či osobní záležitosti v místnosti, kde jsou cizí lidé.

Dále čtěte: Na saunu v těhotenství zapomeňte. Stejně jako na manikúru nebo barvení vlasů

Ne vždy je saunování vhodné

Trpíte akutním respiračním onemocněním? S rýmou, nachlazením, ale ani virózou do sauny nesmíte. A to ani v případě, že berete antibiotika nebo antivirotika a už je vám o něco lépe.

Stejně tak v případě, že máte zvýšenou tělesnou teplotu nebo jste prožili psychicky nebo fyzicky extrémně náročný den. I tehdy vám sauna může uškodit.

Ženy by se měly vyvarovat saunování v době těhotenství i menstruace. 

Dále čtěte: Vyrážíte na wellness pobyt? Pozor na tyto chyby