Je vám zle nebo těžko a nevíte, proč? Možná trpíte potravinovou intolerancí

Vždycky jste jedli všechno a libovali jste si, že naštěstí nemáte na žádnou potravinu alergii a žádné jídlo vám naštěstí nezpůsobuje zdravotní obtíže? Možná jste se radovali předčasně. Nesnášenlivost některých potravin se může projevovat velmi nenápadně a nemusí vás ani napadnout souvislost s něčím, co jíte. Potravinová intolerance rozhodně není totéž jako alergie a ani příznaky nejsou stejné. 

V dnešní době trpí bolestmi hlavy kdekdo a můžeme je zařadit už spíše k civilizačním nemocem. Způsobujeme si je špatným postojem, dlouhým sezením a hrbením se před počítačem, nedostatečným pitím vody, přílišným namáháním očí či stresem. Důvodů může být nespočet.

Podle odborníků se dlouhotrvající a urputné bolesti hlavy připomínající migrénu mohou pojit právě s potravinovou intolerancí. A podobné je to například i s tloustnutím – pokud se někdo nepřejídá, ale přitom stejně trpí nadváhou a ne a ne zhubnout, může to být také jedním z projevů potravinové intolerance. Důsledkem nesnášenlivosti některých potravin pak může být také zácpa, případně průjem, ale i únava a problémy se spánkem. Ne všechny příznaky se přitom musejí projevovat současně, občas se může objevit jen jeden nebo druhý, pokaždé třeba jiný – a navíc se nemusejí objevit hned, ale třeba až za několik dní. Jak se v tom ale pak má člověk vyznat?

Čtěte také: Proč se vám po jídle chce tak moc spát? 

Nejlépe uděláte, když navštívíte lékaře

Možná právě přemýšlíte nad svým zdravotním stavem a častými obtížemi a říkáte si, jestli se potravinová intolerance netýká i vás. Jenže jak na to přijít, když se nemusí projevit okamžitě po pozření dané potraviny? Inu, sami na to nepřijdete, ale můžete se svým podezřením zajít za lékařem, který vám dokáže odpovědět. Na imunologii mohou ve vašem těle objevit protilátky nazývané imunoglobin G (IgG), které se tvoří právě při intoleranci na některou potravinu. Díky tomu dokážou lékaři také zjistit, která potravina vaše potíže způsobuje a vy se jí tak do budoucna můžete vyhnout a žít spokojeněji a zdravěji.

Čtěte také: Je lepek opravdu takový nepřítel, jak se v posledních letech říká?