Tik v oku může značit únavu, ale i vážnější problémy

Únava a stres

Nejčastějším důvodem, proč tato nepříjemnost vzniká je přílišná únava a neustálý stres. Když začnete pociťovat záškuby víčka, v první řadě si naplánujte co nejdřívější odpočinek. Dopřejte si dostatek volného času, odpočiňte si a věnujte dostatek času kvalitnímu spánku. Pokud si tělo dostatečně odpočine a dopřejete mu i vydatný spánek, protivný tik by měl zmizet.

Další z příčin tiku v oku může být nedostatek hořčíku. Dodejte proto tělu dostatek tohoto minerálu - ať už z minerálních vod, zeleniny, klíčků nebo i jablek.

Spouštěč tiku v oku může být i nadměrná konzumace alkoholu či nikotinu, které zatěžují tělo podobně jako stres.

Čtěte také: Co nám hrozí při nedostatku spánku

Jak si od tiku ulevit?

Většinou svalové záškuby kolem oka trvají jen pár sekund či minut. Občas se však může stát, že vás budou trápit i celý den či dva.

Kromě odpočinku a doplnění minerálů se doporučuje oko udržovat co nejvíce hydratované, slzení oka můžete vyvolat rychlým mrkáním či oko zvlhčit k tomu určenými kapkami. K úlevě od tiku by měla pomoci také jemná masáž očního okolí, stačí jedním prstem krouživě masírovat svaly. Dopřejte vašim očím přestávky, nevěnujte příliš času sledováním monitoru či displeje. 

Předzvěst vážného problému

Pokud u vás tik přetrvává již více dní nebo dokonce týdnů, je na místě navštívit specialistu, který vás vyšetří, většinou neurolog či oční lékař. Jedním z očních problémů může být například blefaritida neboli zánět očního víčka. Zřídkakdy se mohou objevit ale i závažnější problémy jako je obrna lícního nervu, dystonie, Parkinsonova choroba či Tourettův syndrom.

Trápí-li váš oční tik často, je vhodné uvažovat nad změnou svého životního stylu. Uberte ze stresu a začněte věnovat dostatek času relaxu, nechte oči odpočinout. A když ani to nepomáhá, neotálejte s návštěvou lékaře.

Čtěte také: Ničíme si oči a málo jim pomáháme, přitom zrak je velmi důležitý