Jak správně vybrat kurz jógy

Instruktor je základ

Pokud jdete na hodinu hatha jógy nebo některé z dnes populárních variant - hot jógy či třeba power jógy, celou hodinu strávíte v místnosti s několika dalšími lidmi. Ten, kdo udává takové hodině směr, dokáže všechny správně vést a kvůli komu také hodně lidí na lekce jógy chodí, je instruktor. Na něm také záleží, jestli vás taková hodina obohatí a zaujme nebo odradí od pokračování.

Před tím, než vůbec hodinu jógy navštívíte, zjistěte si víc o člověku, který hodinu vede. A nebojte se ho ptát. "Kvalitní instruktor jógy musí mít široký rozhled," radí Vladimír Hirka, spoluzakladatel Vital Institutu a pořadatel kurzů pro instruktory jógy. "Měl by nejen znát indickou filozofii a historii, které jsou základem jógy, ale stejně tak zvládat anatomii a fyziologii člověka. K vedení hodiny jógy instruktor musí plně chápat i umět vysvětlit, jaké svaly se zapojují nebo protahují u jednotlivých pozic." 

Dále čtěte: Jak vybrat ten správný druh jógy

Staňte se instruktorem jógy

Mnoho lidí dnes chodí na hodiny jógy, protože je to trendy. Jiní si chtějí na chvíli odpočinout a právě naučit se dýchat i umět relaxovat jim to umožňuje. Pří vyřčení slova "jóga" si tak drtivá většina lidí vybaví různé krkolomné pozice, ale i klid a pohodu někde v místnosti fitness klubu.

Málokdo už ale jde opravdu do hloubky a o jógu a její myšlenku se zajímá více. Přitom poznání filosofie jógy, její historie i to, jak ji každý den praktikovat, je snadný způsob ke zlepšení kvality svého života ve všech směrech. Naučit se plně uvolnit, relaxovat, ale i uvědomit si a aktivovat své tělo, pomáhá rozvíjet sám sebe i získat lepší zdraví pro své tělo i psychiku.

Stát se instruktorem jógy vám toto všechno umožní. "Školní" část kurzu zabere u Vital Institutu jen jeden víkend v měsíci, k tomu se na třech seminářích dozvíte základy anatomie a fyziologie, psychologie a pedagogiky, ale i více k tradiční čínské medicíně. Samostudium je pak základem i pro vaše vnitřní poznání jógy. Po půl roce a odevzdání seminární práce pak budete filosofii jógy mnohem lépe rozumět a díky osvědčení se můžete vydat třeba i na cestu instruktora jógy.

Na kurz instruktora jógy v Praze a v Brně se můžete přihlásit zde