Černý, ovocný nebo bylinný? Různé druhy čaje mají různé pozitivní účinky

Zatímco kávu bereme jako nápoj, který dokáže povzbudit a je dostupný na každém rohu, čaj trochu opomíjíme. Přitom právě šálek horkého čaje poskytuje jakýsi relax v perném dni a zároveň podle zvoleného druhu čaje umí buď povzbudit organismus nebo ho naopak zklidnit. Čaj má však i další pozitivní účinky a není jich zrovna málo.

Druhy čajů

V zásadě můžeme tento nápoj rozlišovat dle jeho složení do několika kategorií: 

  • Čaje pravé, tedy černý a zelený - z čajových lístků, které obsahují látku zvanou tein, která má na lidský organismus významné povzbudivé účinky. 
  • Čaje bylinné, připravené z kombinace různých léčivých bylin, které jsou ceněny pro své zadraví podporující schopnosti. 
  • Čaje ovocné, obvykle mix bylin a kousků ovoce, díky tomu jsou bohaté na vitamíny a minerály, jednotlivé ovocné plody mohou také pomoct s určitými zdravotními obtížemi. 

Dále čtěte: Pití čaje může být životní styl i druh léčby

Čaje pravé

Zelené i černé čaje jsou ceněny pro svůj obsah teinu, které v podstatě působí stejně jako kofein v kávě. Čaj je proto vhodný k nabuzení a načerpání energie. Uvolňování teinu z čaje je ovšem složitější a trvá déle než u kávy, ovšem zaručí pak delší účinek. Obsažená látka může mít také lehce močopudné účinky kvůli stimulaci činnosti ledvin. 

Pravé čaje jsou ideální, pokud potřebujete během náročného dne načerpat další energii.

Dále čtěte: I zelený čaj může škodit, pozor na něj

Čaje bylinné

Některé bylinné čaje mohou naopak působit tlumivě, vše ovšem záleží na tom, jakou směs bylin zvolíte. Některé bylinky pomáhají posilovat imunitu, jiné zlepšují paměť a další zase podporují spánek. Díky variabilitě si můžete zvolit takový čaj, který bude vyhovovat přesně vašim požadavkům.

Čaje z ovoce

Kvalitní ovocné čaje jistě potěší řadu chuťových buněk. Vyrábí se nepřeberné množství druhů, zpracovává se mnoho ovocných plodů. Dnes už i pomocí moderních technologií zůstává v kouscích ovoce mnohem více chuti. Pro vás je výhodou, že díky široké variabilitě jistě najdete zcela vyhovující příchuť.

Bylinné čaje však neslouží jen jako lahodné potěšení, díky účinkům ovoce a v kombinaci s bylinkami pomocí nich můžete řešit řadu zdravotních problémů. Například brusinkové čaje jsou známé jako pomoc při zánětech močového ústrojí.

Dále čtěte: Pití čaje pomáhá s hubnutím