Jak zvládnout úzkost a pomoci si od ní

Neustále slyšíme, že tato doba je čím dál tím víc uspěchaná. A nezbývá nám než souhlasit. Častokrát je na lidi vyvíjen velký tlak a řadu z nás proto tíží stres a únava. Někdy se z těchto - dnes už běžných - problémů však může vyvinout něco více a je rozumné si tak na své psychické zdraví dávat pozor.

Co vůbec úzkost je?

Za úzkost lze označit případ, kdy se na vás navalí až příliš emocí. Převažující jsou negativní emoce jako je neopodstatněný strach, obavy a zlé předtuchy. Ve většině případů je tento psychický stav doprovázen také fyzickými příznaky, kdy se dýchání stává mělčím a kratším, srdce buší mnohem rychleji a může docházet také k třesu. 

Úzkost je těžké zvládnout, protože právě tyto doprovodné stavy navozují ještě nepříjemnější pocit. Pro neznalé úzkosti se tato obtíž dá eufemisticky popsat jako stav, kdy vám na hrudi sedí velké těžké slůně, které se nehodlá zvednout a vy s tím nic nemůžete udělat.

Dále čtěte: Tichý zabiják jménem stres. Co způsobuje a jak se mu bránit?

Občasné úzkostné stavy

Někdy se nakupí tolik věcí najednou, že to lze jen těžko zvládnout. Právě z takových situací se mohou vyvinout úzkostné stavy. Jedná-li se pouze o občasné a lehké záchvěvy úzkosti, pak nejde o tak vážnou potíž, i přesto je to ale velmi nepříjemné. Existuje však pár zaručených věcí, které od tohoto rozpoložení pomohou a vrátí vás zpět do normálu. 

Emoce jsou velmi těžko ovladatelné, důležité je proto snažit se nemyslet na nic. Ulevit vám může meditace či zcela jednoduchá dechová cvičení. Je celá řada věcí, které mohou rychle odpoutat vaši pozornost od úzkosti. Může tím být třeba počítání do dvaceti, hledání červených předmětů v okolí či libovolné jiné kratochvíle, které vás donutí soustředit se na něco jiného.

Patologický úzkostný stav

Někdy bohužel úzkosti dojdou až do takového stavu, kdy se dají jen stěží zvládat. V takovém případě je proto vhodné navštívit psychologa, který vám s tím pomůže. Naučí vás zvládat celý problém, vhodně se s ním vyrovnat a i do budoucna mu předejít. S návštěvou lékaře neotálejte, vhodná terapie vám nepochybně pomůže. 

Jako prevenci věnujte dostatek času odpočinku. Vaše dobré psychické zdraví totiž pomůže i ke zdravějšímu životnímu stylu.

Dále čtěte: Jde na vás deprese? Nepodlehněte a zatočte s ní