Nedaří se vám hubnout? Na vině mohou být i hormony

Hormony má každý z nás a neustále se vyplavují do krve a plní svou funkci, abychom mohli správně fungovat a žít. A nezáleží přitom na tom, zda jste muž či žena. To, jestli dokážete efektivně zhubnout, totiž neovlivňují tak úplně pohlavní hormony, ale ty běžné, které má každý z nás a které mohou jít přímo proti naší snaze. Ale když víme, jak na ně, dokážeme je zkrotit a využít ve svůj prospěch.

Dále čtěte: Jak poznáte, že s hormony je něco v nepořádku?

Pozor na inzulin i stres

Kdo je ve stresu, ten buď hubne, nebo přibírá. První případ se děje zejména ve chvílích, kdy člověk kvůli stresu zapomíná na jídlo, a tak tělo samozřejmě ztrácí na váze, což není úplně zdravé. Kila se obvykle stejně po skončení vypjaté situace pomalu vrátí zpět. Horší je, pokud stres zaháníme jídlem, protože pak samozřejmě tloustneme. Jenže stresové hormony jsou ještě zrádnější – způsobují totiž, že tělo rychleji spaluje cukry, aby mohlo lépe čelit psychickému vypětí. A co uděláme my? Vyhovíme našemu organismu lačnému po cukrech a dodáme mu je, například pojídáním čokolády a dalších nezdravých pochoutek, takže se ocitneme v začarovaném kruhu a tloustneme.

Podobně zákeřně na nás dokáže působit i inzulin, který běžně tělo vyplavuje do krve a po přijetí cukrů se stará o to, aby byly správně využity. Jenže pokud jíme cukrů příliš (a to třeba i ve formě ovoce), tak inzulin pomáhá buňkám přijímat cukr co nejvíce a právě díky tomu máme pocit znovunabyté energie. Ale zároveň se tělo nemůže naplno věnovat zpracovávání tuků. Takže pokud cvičíme či se jinak hýbeme přeslazení, tuky se téměř nespalují, a tak jde hubnutí pomaleji.

Dále čtěte: Dá se žít i bez cukru?