Vyznáte se v názvech pečiva? Tmavé není vždy zdravé

Leckdo se při hubnutí striktně vyhýbá pečivu, protože po něm se přece nedá zhubnout, ale naopak kvůli němu přibíráme. Nebo ne? Je pravdou, že bílé pečivo vám toho mnoho prospěšného nepřinese. Jeho tmavší ekvivalenty mohou ale být pro zdraví lepší volbou. Tedy pokud se v nich vyznáte a nenaletíte obchodníkům na jejich triky.

Připadá vám, že když kupujete jakékoliv tmavé pečivo, děláte pro své tělo maximum dobrého? Teoreticky to tak může být, ale někdy také nekupujete zrovna to, co si myslíte. Pokud je pečivo tmavé, může totiž být jen „uměle“ dobarvené, a to tmavší (například žitnou) moukou. A v takovém případě se od klasického bílého pečiva příliš neliší.

Problém také může nastat, pokud skočíte na lep etiketám, které slibují „cereální“ výrobky – ty totiž naznačují jen to, že výrobky jsou z mouky, takže opět to není žádná hitparáda. A co název „vícezrnnné“? Je to také často klam pro důvěřivce, protože i tohle může naznačovat pouze to, že je pečivo upečeno z více druhů mouky.

Dále čtěte: V čem je bílá mouka pro zdraví horší než ta celozrnná?

Zdravé varianty pečiva

Kdo si tak chce kupovat skutečně zdravější pečivo, musí na to jít jinak. Nezáleží na tom, jakou očekáváte jeho barvu nebo název, tím se řídit až tak nemusíte. Podstatné je, že zdravé výrobky by měly být pečeny z mouky, která obsahuje celá rozemletá zrna (tedy i jejich slupky). Právě taková mouka obsahuje vše, co mohou obilniny nabízet – veškeré vitamíny, bílkoviny a další látky, které v „ošizených“ bílých moukách chybí. Takže pokud kousnete do rohlíku a najdete v něm kousky zrn, je to správný druh pečiva, které vám propívá.

Podobně můžete nakupovat i zdravější varianty chleba – buď vybírejte takový, ve kterém jasně vidíte zrnka obilovin, nebo si v regálu s baleným pečivem pročtěte etikety tamních výrobků a najděte ty, které budou nejlépe odpovídat vašim požadavkům.

Dále čtěte: Názvy pečiva a chlebů mohou mást. Jak vybrat ty zdravější?