Není běh jako běh. Promyslete si, kde začnete

Běhat se dá začít v každém věku i každém ročním období. Podzim a zima jsou pro to možná v mnohém lepší než léto, kdy se ve velkém horku téměř běhat nedá. Zato na podzim obléknete větrovku a pevné tenisky a můžete vyběhnout do parku, lesů, na polní cesty – nebo i do hor. Ale než začnete, promyslete si, v jakém terénu se plánujete pohybovat. To je totiž zcela zásadním rozhodnutím. 

Běhání je velmi zdravým a oblíbeným pohybem. Mnoho lidí ho vyzkouší a propadnou mu natolik, že si bez něj svůj život už nedokážou představit, jsou ochotní vstávat kvůli němu v pět hodin ráno a účastní se i různých závodů či dokonce maratonů. Ale i sváteční běžci dělají něco pro své zdraví a to se samozřejmě počítá. Jenže kromě nakoupení vhodného vybavení a kvalitních bot je třeba nejprve si naplánovat, kde chcete běhat. A to ne jen jednou, ale pokaždé. Nemusíte samozřejmě běhat na tom samém okruhu, trasy klidně střídejte, ale jde o jejich terén.

Dále čtěte: Hýbejte se, i když je venku chladno

Někdo hory, někdo silnice

Většina lidí se dá do běhání v rovinatých terénech, po silnicích, lesních a polních cestách, v parcích, po městských chodnících a tak dále. To jsou trasy, na kterých si můžete natrénovat rychlost a vytrvalost, můžete se díky takovému běhání dostat do kondice a snadno pak doběhnete autobus, aniž se zadýcháte.

Někteří naopak dávají přednost přírodnějším trasám, takže se vydávají běhat do hor, po křivolakých cestičkách, překonávají výškové rozdíly. Takový styl běhu je také výborný, natrénujete si při něm nikoliv rychlost, ale spíše získáte sílu.

V těchto dvou typech běhání si trénujete pokaždé něco jiného, proto není vhodné je často kombinovat, protože pak vám při každém typu bude něco chybět. Horští běžci budou na silnicích pomalejší, silniční zase budou při výstupech postrádat sílu. Proto pokud vás láká obojí, raději běhejte jednu sezónu tam a jinou zase jinde, abyste ani jednou nic neztráceli a užívali si tu změnu. A když milujete horské výstupy a chcete zkusit maraton? Samozřejmě to lze, ale měli byste přejít na silnice a dlouho dopředu trénovat, ale ani tak s vítězstvím nepočítejte, protože tělo se zkrátka tak rychle předělat nedá.

Dále čtěte: Běh nemusí být jen nutné zlo, snadno si ho zamilujete