Pitný režim v zimě - pozor si dejte na topení i mráz

Je jasné, že když vládne tropické počasí, pálí slunce a my se koupeme ve vlastním potu, máme neustále žízeň. Tělo nás nutí doplňovat tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci. Většina z nás jeho volání naštěstí vyslyší a pravidelně pijeme. Ideálně pak čistou vodu, občas kombinovanou s minerální vodou.

Jak teploty začínají klesat, přestává nám být tak nesnesitelné vedro a méně se potíme. Kvůli tomu většina z nás pije také mnohem méně. Je to logické, protože přece neztrácíme tolik tekutin, tak proč se zbytečně přepíjet (když navíc nemáme ani pocit žízně)? Hodně pít by se mělo po celý rok, a to i v zimě. Ta totiž skrývá různá rizika pro náš organismus, zvláště pro ten dehydrovaný.

Dále čtěte: Přivolat hlad i změnit chuť. To dokáží bublinky v sycených nápojích 

Pozor dejte na topení i mráz

Jakmile se na podzim začne topit, rádi se zachumláme do deky na křesle a užíváme si večer v klidu domova. I přes den se pohybujeme ve vytopených místnostech, když venku je naopak sychravo a větrno. Rádi si tedy dáme doma teplý čaj. Ale vypít za den tři litry tekutin, nejlépe vody? To těžko, na vodu většinou rozhodně chuť nemáme. Naše tělo by ji přitom ocenilo.

V takovém počasí bychom měli myslet na to, že když se v místnostech topí, naše tělo se vysouší, a to nejen kůže, ale i sliznice. Kromě toho se potíme. Sice ne tolik jako v létě, ale tělo nějakou vodu také vylučuje. Když k tomu začne mrznout, i mráz naši pokožku vysušuje a dehydratuje. Přitom vůbec nemáme pocit žízně. Proto je nutné v každém ročním období dostatečně pít, aby naše tělo bylo v pořádku a dokázalo se i díky tomu lépe bránit možným útokům virů a bakterií, zkrátka aby nám dobře fungovala imunita. A pijte raději dřív než vás dostihne palčivá žizeň, protože to už tělo prosí o tekutiny a funguje hůř než normálně (například se hůře soustředíte a může vás dostihovat i bolest hlavy).

Dále čtěte: Tloustnete? Příčinou může být i nedostatečný pitný režim