Premenstruační syndrom může být minulostí

Někdo má menstruaci bez problémů a téměř ji neřeší. Ale v mnoha případech je to několikadenní období, které ženy těžce snášejí – a nejsou to jen jejich výmysly. Jejich hormony jsou jako na horské dráze, jsou podrážděné a nervózní, leckdy hodně unavené, mají oteklé kotníky a jejich tělo zadržuje vodu, trápí je bolesti břicha a často i křeče a od soužení jim mnohdy nepomáhá ani spánek, protože i ten je v tomto období mizerný. A i když už je to konečně za nimi, na náladě jim jistě nepřidá, že za necelý měsíc je to tu zase. Vypadá to jako nekonečný a neřešitelný koloběh, kdy často trpí i partneři těchto žen. Ale nemusí tomu tak být, podobně jako u jiných zdravotních problémů, i tady může být řešením vhodné a pravidelné cvičení.

Čtěte také: Jak také přelstít PMS

Cvičte, ale s rozumem

Ve škole se často dívky omlouvají z tělocviku, protože zrovna mají „své dny“. U některých typů cvičení je to vhodné, protože v tomto období ženy navíc na cvičení nemívají sebemenší chuť. Ale pokud se překonají, pohyb jim pomůže dostat se z jejich splínu, zlepší jim náladu a při pravidelném opakování v příštích měsících aspoň částečně zmírní jejich potíže.

 

Pokud se rozhodnete vyzkoušet to, vsaďte na klidnější formy pohybu. Ideální je chůze, třeba i pomalejší. Tentokrát to neberte jako svižnou formu cvičení, ale něco, co vám pomůže uvolnit se a navíc díky čerstvému vzduchu přijdete na jiné myšlenky. Pokud chcete zkusit něco přímo určeného na tyto ženské potíže, vyzkoušejte hormonální jógu, která by měla pomoci díky vhodným cvikům a protahováním nastolit hormonální rovnováhu a potíže by měly pozvolna ustupovat (i když možná zcela nevymizí, ale nebudou tak silné). Tato jóga se ale necvičí jen v období PMS, nýbrž je vhodné docházet na ni pravidelně, případně ji pak praktikovat doma, aby tělo bylo v rovnováze a připravené čelit příznakům PMS. A je ověřené, že to skutečně funguje.

Dále čtěte: Hormonální jóga pomáhá ženám