Na peníze chytře - ušetřete tam kde to jde

Přinášíme vám další díl seriálu na peníze chytře.

Minulý díl Na peníze chytře, najde zde

Je zřejmé, že právě na zábavě a například kouření, ušetříte snadno. Ale často i samotná nutnost šetřit je nepříjemná, proto si tuto činnost nechte raději na jindy. Teď se podíváme na chytřejší nápady, kde vzít peníze.

Začnete u největší položky

Seznam výdajů už máte, tak se podívejte rovnou na ty největší položku. I jen malá procentní úspora dokáže divy.

Pokud se na prvních pozicích vyskytuje splátka za půjčku, máte nejspíš problém. Samozřejmě máme na mysli splátku spotřebitelských půjček, nebo například kreditní karty. Hypotéka je jiný případ a díky ní šetříte zase náklady na nájem. Mimochodem, pokud teprve hypotéku zvažujete, určitě ji zvažte pořádně. Ne vždy je hypotéka dobrý nápad a nájemní bydlení má své výhody.

Pokud splácíte běžné úvěry a je jich víc, určitě zkuste propočítat sloučení úvěrů. Banky se dnes předhánějí v nabídkách právě těchto produktů a vy můžete ušetřit nemalou částku. Vždy ale dvakrát měřte a jednou řežte. Nechte si u současné společnosti spočítat kolik zaplatíte za předčasné splacení a pokud vás refinancování vyjde levněji, jděte do toho. Velmi často se vám vyplatí i jen zájem o předčasné splacení. Současná banka by o vás nemusela chtít přijít a tak vám nabídne lepší podmínky i pro už běžící úvěr. Za tu návštěvu pobočky, nebo telefon, se to určitě vyplatí.

Šetřete na jídle, ale ne hloupě

Obvykle na nejvyšších příčkách najdeme i výdaje na jídlo a první co většinu lidí napadne je začít šetřit právě tam. Ve skutečnosti je dobrý nápad, jen na to obvykle jdou špatně. Místo kvalitní šunky začnou kupovat levnější šunkové salámy, přestanou kupovat drahé ovoce a zeleninu a ve výsledku zase tolik neušetří.

Například právě zmíněná levnější šunka bude mít nejspíš daleko větší obsah soli, to vám zvýší chuť k jídlu a ve výsledku sníte daleko víc, než kdybyste koupili kvalitnější šunku.

Čím ale určitě je kupování hotových jídel. Kvalita je nic moc a i když se vám bude zdát cena za polévku v pytlíku lákavá, stačí trochu přemýšlet. Raději kupte kuře vcelku, stehna dejte upéct. Z prsních řízků udělejte zapečené kuřecí plátky se sýrem a ze zbytku udělejte kuřecí vývar. Cenu kuřete asi dobře znáte, tak si spočítejte sami, zda za stejnou cenu zvládnete udělat tři obědy a ještě prospět svému zdraví.

Nešetřete tam kde se šetřit nemá

Poslední část šetření ještě probereme zvlášť, ale za zmínku stojí už nyní. Nikdy nešetřete tam, kde se to zdá snadné, ale v budoucnu vám může pěkně zamotat hlavu. Pokud si spoříte na penzi, je to jen dobře a tady úspory nehledejte. Stejně tak pojistka se může zdát jako snadná cesta k úsporám, ve skutečnosti to může být vaše jediná cesta, jak neskončit na ulici. O tom, které pojistky jsou třeba a kterým se raději vyhnout, si napíšeme zase příště.

Další díly Na peníze chytře:

 

Celý seriál najdete na https://www.nejfit.cz/na-penize-chytre