Jak správně připravit mořské plody

Živočichové loveni z moře jsou tak trochu kontroverzním jídlem. Mezi oblíbenou součást jídelníčku patří zejména ryby, které se těší velkému zájmu. Jedná-li se však o mořské plody, mnoho lidí má k této potravině odpor. A přitom častokrát mořské plody stačí jen správně připravit a dochutit, aby i jejich odpůrci uznali, že zas tak špatné nejsou.

Obecné zásady

U všech surovin platí, že důležitá je pro výslednou chutnost pokrmu jejich čerstvost. U mořských plodů o to více, že se v teple poměrně rychle kazí. V našich podmínkách sice opravdu čerstvé mořské plody seženete jen ve specializovaných prodejnách, zato mražené produkty jsou cenově dostupnější a k sehnání téměř všude. Navíc častokrát bývají očištěné a připravené k vaření.

Mražení však často bývá na úkor chuti - zejména pak nesprávný postup při rozmrazování. Důležité je vše rozmrazit pozvolna, v úvahu tady nepřichází horká voda ani mikrovlnka.

Při samotném vaření mořských plodů není vhodná dlouhá tepelná úprava, potraviny pak ztrácí svou chuť.

Čtěte také: Recept: grilované krevety s medem

Mušle a krevety

U těchto potravin je příprava poměrně jednoduchá. Krevety se dají připravit na mnoho způsobů. Jejich vaření je rychlé - stačí počkat, než se začnou barvit do oranžova, pak jsou již připraveny ke konzumaci.

Čerstvé slávky je před přípravou důležité propláchnout studenou vodou, mušle by se měly zavřít - tím se potvrdí, že jsou stále ještě živé a čerstvé. Ty, které zůstanou otevřené, je lepší vyhodit.

Nejčastější příprava mušlí je dušení na vínu či pivu, na příklad v kombinaci se zeleninou a výrazným kořením. Při vaření se pak slávky musí otevřít. Ty, které se neotevřou, vyhoďte.

Čtěte také: Recept: slávky na bílém víně

Olihně a chobotnice

Příprava těchto druhů masa je také jednoduchá. Často zbytečně vyvolává obavy, protože se jedná o exotické jídlo a i kvůli ceně lidé nechtějí přípravu zkazit.

Maso olihně stačí zprudka orestovat, zachová si tak svou křehkost a křupavost.bNaopak u chobotnice je nutnost vařit ji dlouhou dobu, maso totiž může být tuhé. Tradičně se v přímořských státech po ulovení chobotnice omlátí o skálu či kameny, aby maso zkřehlo. K samotnému zkřehnutí masa však dojde i po zamražení. Ideální je chobotnici vařit ve vývaru, který dodá masu trochu chuti. A dobrou vychytávkou je pamatovat si, že zpravidla se doba vaření rovná hmotnosti masa chobotnice.

 

Čtěte také: Recept: chobotnice na grilu