Koncentrát, izolát nebo hydrolyzát - jaký protein vybrat?

Syrovátkové proteiny jsou hojně rozšířeným doplňkem stravy, pro své skvělé vlastnosti jako je stravitelnost i vysoká využitelnost bílkovin organismem jsou velmi oblíbené a dalo by se říci, že jsou nejlepším produktem svého druhu. Výrobci jsou si toho vědomi, proto chrlí spoustu druhů tohoto proteinu. Jak ale poznat, že syrovátkový protein je "ten pravý" pro vás?

Celkem lze syrovátkový protein rozdělit zhruba na tři kategorie. Ty se od sebe liší obsahem proteinu, rychlostí vstřebatelnosti a složením.

Syrovátkový proteinový koncentrát

Prvním druhem je syrovátkový proteinový koncentrát, který obsahuje kolem 60 až 80 % bílkovin. Zbytek mohou být různé sacharidy, sladidla nebo příchuti.

Díky komplexnějšímu složení je vhodnější pro začínající sportovce, kteří tak nemusí řešit, co všechno si dát po tréninku. Můžete si ho dát jak po tréninku, ale také kdykoliv během dne. Obvykle neobsahuje žádný nebo pouze malý obsah umělých sladidel a díky svému složení (nižší obsah bílkovin než izolát) se také může pyšnit skvělou chutí.

Dále čtěte: Vše o proteinu

Syrovátkový proteinový izolát

U tohoto typu se obsah bílkoviny pohybuje od 75 do 90 %. Je vhodné ho užívat především při dietě, neobsahuje tolik sacharidů jako koncentrát. Dochází u něj k rychlému vstřebávání, takže je výborný také po tréninku. Obvykle zde bývá o něco vyšší obsah umělých sladidel, než kolik bývá v předchozím druhu proteinu, což může být lehkým negativem. Co se složení týká, je zde snížený obsah laktózy, produkt je tedy vhodný i pro sportovce s intolerancí pro tento mléčný cukr.

Dále čtěte: Co si dát po posilování

Syrovátkový proteinový hydrolyzát

Jedná se o poslední kategorii syrovátkového proteinu. Hydrolyzát nebo také hydrolyzovaný protein se obsahem bílkovin nijak významně neliší od izolátu, obsahuje totiž 70 až 90 % proteinu. Jeho velkou výhodou je rychlá a snadná vstřebatelnost a díky způsobu získávání i jeho čistota. Přípravek je proto vhodný v závěru diety či při poruchách trávení.

Na úkor chuti je ale skutečnost, že k jeho dochucování se obvykle nepoužívá cukr, ale umělá sladidla (která mají jen minimum energie). Kvůli tomu hydrolyzát častokrát nepotěší vaše chuťové buňky, nutričně se však jedná o kvalitní dietní produkt.

Syrovátkový protein přináší hned celou řadu výhod. Je ceněn pro svou výbornou stravitelnost, má vysoký obsah vápníku a nízký obsah sodíku. Napomáhá odkyselování organismu a díky širokému spektru obsažených aminokyselin zaručuje správnou regeneraci svalů a růst svalové hmoty.

Dále čtěte: Mají proteinové doplňky nějaké vedlejší účinky?