Co je jin a jang a jak tradiční čínská medicína léčí

Jakým způsobem čínská medicína léčí

Mnoho lidí si při vyslovení spojení "tradiční čínská medicína" automaticky vybaví akupunkturu. A mají pravdu - pomocí akupunktury, tedy napichováním konkrétních bodů v těle velmi tenkými jehličkami, se pomáhá uvolnit energie. Ta podle čínské medicíny proudí několika různými drahami v těle a když se proud zablokuje v některém místě, dochází ke zdravotním obtížím.

Čínská medicína ale není jen o akupunktuře. Ani tady nejde bokem správný pohyb ani zdravá strava - oboje jak prevence onemocnění. K léčbě a prevenci se zároveň využívá síla různých směsí bylin namíchaných podle starodávných - a tisíciletími ověřených - receptur.

Seminář Byliny tradiční čínské medicíny pořádá Vital Institut v sobotu 16.11.2019 v Praze.

Co znamená jin a jang

S tradiční čínskou medicínou se pojí i jin a jang. Jejich vyobrazení známe všichni - onen černobílý kruh rozdělený vlnou a v každé z částí s kruhem opačné barvy. Co ale znamenají tyto dvě slova? "Podle čínské filozofie musíme pro pochopení energie jin a jang jít do doby před začátkem vesmíru, před velkým třeskem," vysvětluje Vladimír Hirka, zkušený terapeut tradiční čínské medicíny a spolumajitel Vital Institutu. "Právě zde se podle čínských mýtů objevuje jin a jang - tedy dvě odlišné síly, z nichž později vzniklo pět základních prvků."

 

Jin a jang jsou podle čínské filozofie vysvětlením všeho, co se děje kolem nás. Každý jin má v sobě kousek jangu a jang zase kousek jinu. Přitom jsou v rovnováze - když jin dosáhne vrcholu, zdrodí se jang a jin postupně ustupuje. V životě můžeme pozorovat toto balancování sil doslova každý den. Den přechází z rána do poledne, kdy je slunce nejsilnější a poté začne ustupovat. Později se den změní v noc a z noci pak přechází opět do dalšího dne. 

Podobně se podle jin a jangu mohou rozdělit lidé:

  • člověk jang - dynamický, rychlý člověk, žije rychle a naplno, má tisíc aktivit a nezastaví se
  • člověk jin - vyhovuje mu pomalejší styl života, je rozvážnější, klidnější a dobře se dokáže soustředit jen na omezený počet aktivit

A právě i v životě by se člověk měl naučit vyrovnat balanc obou sil, aby díky tomu žil zdravěji. 

 

Přidejte se na kurz instruktora jógy v Praze nebo Brně a najděte svůj balanc