Jak kineziotaping aneb "tejpování" ulevuje od bolestí

Kineziotaping nebo počeštěně "tejpování" je v posledních letech velmi populárním způsobem léčby. Jde o rehabilitační metodu, která vám může ulevit od celé řady problémů a bolestí. Tejpování se využívá pro mírnění bolesti kloubů, šlach a svalů, ale i zlepšení lymfatického oběhu nebo také částečně pro léčení jizev. Jeho využití je vskutku široké.

Co je kineziotaping?

Kineziotaping neboli tejpování spočívá v lepení speciálních barevných pásek na tělo. Ke správnému provedení tohoto procesu jsou důležité kvalitní anatomické znalosti, aby tejpy opravdu fixovaly bolavá místa. Měl by je tak aplikovat pouze odborník, který zná do detailů stavbu těla a dokáže tak pomocí pásek skutečně ulevit od bolesti.

Výhodou pásky je, že se vlastnostmi velmi blíží naší kůži. Je velmi elastická, neomezuje nás při běžném pohybu. Použitý materiál navíc musí zajistit prodyšnost, aby tak kůže mohla dýchat. Tejp je také voděodolný, díky tomu vydrží na těle od tří do sedmi dnů a fixuje tak postižené místo opravdu dostatečně dlouho.

Dále čtěte: Bolí vás záda? Rovnejte si je chytře a předejděte další bolesti

Jak tejpování pomáhá

Mechanismus tejpování je založen na elasticitě pásky, kdy při správné aplikaci dochází k tahu kůže a svalů správným směrem. Tejpy zaručují také neustálé dráždění dané oblasti (nikoliv to nepříjemné) a mozek tak začne místu věnovat větší pozornost. Díky tomu dochází lépe k nápravě a stabilizaci. Na základě vrásnění a tahu, které po nalepení pásky na kůži vzniknou, se otevírají předtím špatně stlačené lymfatické cévy a dochází tak i k lepšímu oběhu. 

Dále čtěte: Léky na bolest neléčí příčinu, pouze tlumí vaše vnímání

Kdy se rozhodnout pro tejpování?

Kineziotaping se pro vás může stát velmi účinným řešením vašeho problému, ne vždy je ale vhodnou metodou léčby. Tejpování byste se měli vyhnout v případě zhoubných nádorových onemocnění, zánětů, trombóz, srdeční nedostatečnosti nebo také při některých onemocněních kůže. Vždy se poraďte se svým lékařem, jestli se konkrétní problémy dají léčit i pomocí této metody.

Kineziotaping se naopak snadno používá k úspěšnému léčení velké řady problémů se zády, pomůže také při přetížení či bolesti kloubů a svalů. Tato metoda se užívá i pro regulaci rozestupu břišní stěny, dokonce může pomoct i s gynekologickými problémy. V neposlední řadě pak nachází uplatnění i jako podpora svalů po operaci.

Dále čtěte: Problémy s klouby můžete mírnit i pomocí potravin