Jíte správně? Zjistěte to podle svých vlasů

Možná máte pocit, že pro své tělo děláte to nejlepší, jíte jen zdravě, vyhýbáte se všemu mastnému či sladkému a poctivě dodržujete dietní jídelníček. Jenže váš pocit může být mylný a tělo může strádat kvůli nedostatku živin a vitamínů. To, zda si ubližujete, vám snadno prozradí vaše vlasy, na nichž se vaše strava jasně odrazí.

Postavte se před zrcadlo a pozorně si prohlédněte svou hřívu. Vezměte jeden pramen i do prstů a zblízka si ho prohlédněte. Můžete se pyšnit pevnými, lesklými vlasy, které se nelámou a konečky se netřepí? Při česání jich v hřebenu uvázne jen pár a není jich věčně plný? V tom případě vám gratulujeme, protože je zřejmé, že vaše strava je vyvážená a zdravá, plná minerálů i vitamínů a že svým vlasům ještě k tomu možná dopřáváte i odpovídající péči v podobě kvalitní kosmetiky.

Pakliže ovšem své vlasy shledáte nevzhlednými, třepí se, lámou, postrádají lesk, často se mastí a vypadávají, měli byste zpozornět. I kdybyste o ně pečovali sebelépe, správný vzhled jim nedodáte, protože jim chybí výživa zevnitř, která tedy nejspíš chybí celému vašemu tělu. A jestli s tím rychle něco neuděláte, začne se to projevovat mnohem hůře než jen unavenou kšticí.

Dále čtěte: Proti šedinám se dá bojovat i jídlem

Vitamíny a bílkoviny

Měli byste se zamyslet nad tím, co jíte a co nejspíš děláte špatně. Máte dostatek vitamínů? Ty nejlépe získáte z ovoce a zeleniny, ale doplníte je i konzumací dalších potravin, které by měly být bohaté zejména na vitamín A, B a E. Vypomoci si můžete i konzumací multivitamínů z lékárny, ale přirozený příjem z potravin je samozřejmě lepší.

Pokud máte vitamíny vyřešené a vlasy pořád vypadají příšerně, může to být i nedostatkem bílkovin. To se může stát zejména ve chvíli, kdy držíte nevhodnou dietu a omezujete potraviny bohaté právě na bílkoviny (jde zejména o maso a mléčné výrobky). Jenže tělo se bez nich neobejde a doslova chátrá, což můžete poznat nejprve na vlasech a poté i prostřednictvím dalších zdravotních problémů.

Dále čtěte: O vlasy pečujte vhodně (nejen) v létě

V neposlední řadě vlasy trpí i nedostatkem minerálů, které je také nutné doplňovat díky potravě. Jde zejména o železo a zinek a také o omega 3 mastné kyseliny – to vše můžete získávat například z ryb (hlavně těch tučných).

Závěrem lze doporučit už jen pravidelný pitný režim, protože pokud pijete málo a tělo je dehydratované, případně místo vody pijete sladké limonády, kávu a podobně, neprospívá to vůbec ničemu a vlasy to také poznají. Zato když jim dopřejete pořádnou hydrataci, rázem ožijí a i vám bude lépe.

Dále čtěte: Kořínky vlasů posilněte i přírodním způsobem - pomocí stravy