Nemůžete si zvyknout na změnu času? Hlídejte si spánek

Začalo přesně to podzimní období, které těší jen málokoho z nás. Nejen, že se dny krátí, počasí je čím dál pošmournější a je tu čas různých viróz a chřipek – ale k tomu všemu se opět změnil čas z letního na zimní. To leckdo špatně nese a mnoho lidí si na tyhle změny těžce zvyká. Proto je důležité co nejrychleji se na ně adaptovat a hlavně si hlídat svůj spánkový režim.

Kdo má volný víkend, toho podzimní změna času jistě těší. Vzbudíte se a zjistíte, že je najednou o hodinu méně, takže můžete o hodinu déle spát či jen tak lenošit v posteli. To je báječný začátek neděle! Jenže večer už to může být horší. Hodiny ukazují teprve devět a vy žijete ještě v režimu, kdy už má být deset hodin, takže začínáte padat únavou. Tohle je cena za ranní hodinku k dobru.

Zatímco zdraví dospělí jedinci se s tím nějak vyrovnají, zejména starší ročníky mívají problém sžít se s časovým posunem. Nemluvě o malých dětech, které nějakou změnu naprosto ignorují a ráno zkrátka vstávají podle svých zaběhnutých zvyků, tedy o hodinu dříve! Takže pokud jste nějak překousli, že děti se vám probouzí v šest hodin, nyní vás čekají budíčky v pět. A nenaděláte s tím nic. Mimochodem, pokud se vám nechce vstávat, zkuste některé triky.

Spěte alespoň sedm hodin

O zrušení střídání času se sice často diskutuje, ale zatím je to v nedohlednu. Proto existuje jediná pomoc – naučit se s tím žít a zejména hlídat si dobu spánku. Když budete totiž spát jen krátce, uškodí vám to – stejně jako to, když spíte příliš dlouho. Podle expertů je ideálem alespoň sedm hodin.

Cokoliv výrazně přes či pod limit tělu škodí (i když každý člověk je jiný, takže samozřejmě můžete patřit mezi výjimky, které po devíti hodinách spánku jen ospale mžourají). Za tuto ideální dobu tělo stihne zregenerovat a nabrat síly na nový den. A to není všechno – když spíme, regeneruje i mozek, který má čas třídit nové vjemy a poznatky, takže ráno se vám všechny nesrovnalosti předchozího dne zdají srozumitelnější. Kromě toho se v noci do organismu vylučuje růstový hormon, mužům se tvoří spermie, ženám se zvyšuje a udržuje plodnost a tak dále.

Pokud spíte málo, třeba jen čtyři hodiny, a tvrdíte, že jste v pohodě a vaše tělo to zvládá, vězte, že je to jen krátkodobé, protože po čase váš organismus kvůli nedostatku spánku začne stávkovat. Mohou se u vás objevovat poruchy koncentrace, zapomínání a třeba i deprese. Kromě toho budete mít větší sklon k přejídání a tedy i obezitě. A když spíte příliš dlouho? Tak to zase špatně nese vaše srdce a cévy, které potřebují ke správnému fungování pohyb. Zkrátka se snažte za každé situace dodržovat pravidelný režim a trávit v posteli sedm, maximálně osm hodin. Pak budete fit a čilí jako rybičky.