Zelenina pomáhá víc, než si myslíte. Chrání střeva i imunitu

Ze všech stran slyšíte, jak je zelenina zdravá, co všechno prospěšného vám přináší a kolik byste jí ideálně měli denně spořádat. Hezky se to čte a poslouchá, možná o tom sami i uvažujete a souhlasíte – jenže realita pak bývá úplně jiná. Mnoho z nás zeleninu zkrátka nemá rádo a ve stravě se jí vyhýbáme. Nemluvě o dětech, které zeleninu většinou také zrovna příliš nemilují. Ale pokud jim ji nedáváme vůbec, celkem jim tím škodíme.

Mrkev, hrášek, kukuřice, brokolice, květák, kapusta, cuketa, celer, petržel. Zvedáte při čtení těchto názvů oči v sloup a kroutíte hlavou, proč byste takové nedobré věci měli jíst? Proč, když si můžete dát pořádný bůček, řízek, kachnu, steak a další výborná jídla? Jenže ty si můžete dávat i tak, pokud se bez nich nedokážete obejít. Ovšem každé jídlo se dá doplnit vhodnou zeleninou - lze ji přidávat do polévek, můžete si dělat zeleninové přílohy nebo si dělat zeleninové saláty - mrkněte na některé recepty.

Nikdo nechce, abyste se jen tak stali vegetariány, ale nejíst zeleninu je to nejhorší, co pro své tělo můžete udělat. A pokud tohle naučíte i své potomky, nesou si takový zvyk s sebou dál do života a bude pro ně o to těžší jednou zelenině přivyknout.

Vše je o přípravě a chutích

Se zeleninou všeobecně nejvíc bojují hlavně muži a pak také malé děti. Nechutná jim, nechtějí ji, v jídle ji zkonzumují jen s největším sebezapřením a často téměř s odporem. Když se jim ženy přizpůsobí a začnou jim vařit bez zeleniny, jsou sice spokojení, ale jejich tělo už tak ne. Mnohem lepší je, pokud kuchařky odolají a neustoupí, takže se zeleninou vaří i dál a pravidelně. Jde to totiž chutně a v mnoha různých variantách, takže i dosud nenáviděná kapusta a brokolice vám může začít chutnat. Stačí ji jen dobře připravit. A proč vlastně je ta zelenina tak důležitá a všichni nám ji neustále vnucují? A jak je to - dát si zeleninu vařenou nebo syrovou?

Proti rakovině i nemocem

V první řadě jsou v zelenině přítomny všechny důležité vitaminy a minerály, které naše tělo nutně potřebuje ke správnému fungování. Pokud zeleninu jíme syrovou, či jen mírně podušenou, dostaneme jich do těla naprosté maximum. Navíc některé druhy zeleniny (včetně tolik neoblíbené brokolice) chrání naše střeva, posilují jejich mikroflóru a zajišťují jejich správné fungování. A to díky vláknině, tedy díky oběma jejím druhům.

Zelenina také posiluje náš imunitní systém a chrání nás tedy před vznikem a rozvojem mnoha různých nepříjemných nemocí. A nejde jen o běžné virózy, ale například opět ta již zmiňovaná brokolice má prokázané protirakovinné účinky. Takže je dobré čas od času se přemoct a dát si ji, protože si tím nemůžeme nijak ublížit, jen naopak. Přidejte k tomu další způsoby, jak zábavně posílit imunitu a budete mít nad nemocemi vyhráno.