Chytré hodinky umí skvěle radit, ale nenechte se jimi ovládat

Ještě donedávna se lidé museli při cvičení, spaní a dalších činnostech spoléhat hlavně na svůj zdravý selský rozum. Nyní jako by ho mnozí odsouvali do pozadí, protože díky technologiím ho nepotřebují – chytré hodinky a náramky je upozorní, kdy mají cvičit a co mají dělat, že už se dlouho nehýbali i kolik už spálili kalorií a kolik by jich spálit ještě měli. Změří jim srdeční tep, spočítají kroky a pomohou tak člověka udržovat v kondici. V kombinaci s chytrým telefonem ukážou hodinky i různé grafy a tabulky, které jasně ukážou, jak se jejich aktivita, váha a další parametry vyvíjí a jak by na sobě měli v budoucnu zapracovat. Máte Apple Watch? I ony vám pomohou s hubnutím. Kromě toho tato technika upozorňuje třeba i na spánek – kdy má člověk jít spát, jak dlouho je ideální délka spánku, případně je schopná vás ráno probudit v nejvhodnější fázi spánku. To je naprosto skvělé a mnoho lidí je proto tak uchvácených, že na tuto techniku naprosto spoléhají a věří jí víc než vlastnímu rozumu a signálům svého těla. Ale je to opravdu dobře?

Chytré hodinky vás ruší až moc

Spousta funkcí těchto hodinek je skutečně výborných a mohou vám pomoci lépe a efektivněji zhubnout, udržovat si svou váhu a zbytečně nelenošit. Nicméně je nutné uvědomit si i jejich stinné stránky. V první řadě se zamyslete nad tím, jak jste s nimi „zranitelní“ - to, co jste o sobě věděli dosud jen vy sami, najednou díky aplikacím sdílíte se svým telefonem a často i s přáteli. A tato velmi citlivá data, která v podstatě monitorují každou vteřinu vašeho dne, mohou uniknout, případně být zneužita a velké firmy je mohou shromažďovat a analyzovat, když jim k tomu - byť nevědomky při odsouhlasení podmínek - dáte souhlas.

Kromě toho i samotný život řízený hodinkami může škodit. Nežijete už podle sebe a podle toho, jak se zrovna cítíte, ale řídíte se pokyny nějakého softwaru, který se tváří, že dokonale zná přímo vás. Přitom byl navržen, aby byl co nejvíce univerzální pro každého člověka - jakkoliv velkého nebo malého a jakkoliv starého, vše se muselo přizpůsobit a zprůměrovat.

Po čase vás taková kontrola může začít štvát, protože občas se vám prostě nechce nic dělat, jste unavení, ale hodinky a technika vás nutí a ukazuje vám, jak ve své snaze selháváte.

Dalším problémem může být i samotné fyzické soužití s chytrými hodinkami, které leckoho mohou rušit. Přes den vám budou na ruce vibrovat s každou zprávou, e-mailem nebo notifikací, kterou jste na telefonu ignorovali. Tady vám to nedá a budete se mnohem častěji koukat na zápěstí.

Ve spánku vás pak mohou hodinky rušit tím, že se při pohybu rozsvítí, podobně při měření tepu používají zelené světlo z LED diod. Ve spánku se mohou po ruce posouvat a nepříjemně utiskovat ruku. Nemluvě o tom, že vás nutí chodit spát podle toho, jak je nastavíte a ne podle vašich aktuálních potřeb – a se vstáváním je to stejné. Zbytečně jste pak nevyspalí a pokud zanedbáváte spánek, můžete přibírat.

Takže než této technologii naprosto propadnete a dáte jí svou plnou důvěru, zamyslete se nad jejími negativy, snažte se je co nejpřesnějším nastavením eliminovat a ani pak nezapomínejte na své vlastní pocity a rozum. Právě těmi byste se totiž zejména měli řídit, protože vaše tělo ví nejlépe, co potřebuje. Jen je složitější naslouchat mu než se podívat na displej chytrých hodinek.

Ani s klasickými hodinkami nejste v bezpečí. Nenechte čas řídit váš život.