Z donucení nezhubnete, zákazy a příkazy tady prostě nefungují

Blíží se konec roku, a tak se zřejmě mnoho z nás opět rozhodne dát si to oblíbené novoroční předsevzetí – začnu se hýbat a zhubnu. Jenže kdo je zvyklý stravovat se ve fast foodech, miluje sladké limonády, odpolední kávu si nedokáže představit bez sladkého zákusku, v uzenářství přejde šunku a kupuje slaninu a párky a oběd je pro něj ve znamení tučných a smažených jídel, ten své zažité zvyky bude měnit jen těžko. Není totiž tak složité nechat si sepsat či si sám sestavit nový, zdravý a vyvážený jídelníček, ale velmi těžké je dodržet ho. Najednou se totiž vzdáte mnoha pokrmů, které jste dosud milovali a bez nichž jste si nedokázali představit svůj den. Pro tělo je to šok a pro vaši psychiku ještě větší. Sice si můžete opakovat, jak je pro vás ta změna pozitivní, že díky ní zhubnete a očistíte svůj organismus, ale vydržíte? A vydržíte natrvalo? Nejspíš ne – čím více potravin si totiž z donucení zakážete, tím více po nich budete toužit, až jednou neodoláte. A celá vaše dosavadní snaha přijde nazmar.

Zákazy nefungují 

Jak to tedy udělat, když milujete sladkosti, uzeniny a další nezdravé potraviny, ale přitom je kvůli hubnutí nechcete nadále jíst? Totální zákaz je nesmysl a mýtus, protože podle odborníků to dříve nebo později skončí fiaskem. Mnohem lépe funguje, pokud si nic úplně nazakazujete. Dieta a hubnutí by vás měly bavit, neměli byste to považovat za trest. Takže pokud máte něco, bez čeho si svůj život nedokážete představit, dovolte si to, ale jen za určitých podmínek. Místo celé tabulky čokolády si dejte jen řádek za odměnu, spotřebu uzenin omezte, fast food si dejte jen výjimečně. Pokud budete vědět, že vaše „hříšné“ jídlo není zakázané, nebude vás to k němu tolik svádět – budete totiž mít zafixováno, že ho smíte a dávky si tak snadněji ohlídáte a nehrozí, že se s ním jednou přejíte a zkazíte si své dosvadní snahy.

Život byste si měli užívat, a pokud jíte tak, že vám to nechutná a nebaví vás to, budete z toho akorát rozmrzelí – a figuru si můžete udržovat i rozumnějšími cestami, nejen věčnými zákazy a příkazy. A pokud se vám hubnout nedaří, může za tím být více - možná i nečekaných - důvodů