Cvičit v těhotenství můžete, jen musíte být opatrnější

Cvičení v těhotenství je často diskutovaným tématem a názory se liší. Toto období je totiž přeci jen pro ženu citlivějším, a samotná zátěž při pohybu by tak nemusela být vhodná nebo dokonce bezpečná. Ani těhotenství vás ale ve cvičení nemusí zastavit úplně, stačí být opatrnější a brát ohled na omezenější možnosti.

Cvičení v prvním trimestru

První trimestr je tím nejvíce kritickým obdobím těhotenství. Právě z tohoto důvodu je důležité cvičení s velkou zátěží nebo o vysoké intenzitě snížit na minimum. Naopak se na chvíli zaměřte na jiný druh cvičení, který je ale neméně důležitý. Posilujte svaly pánevního dna, díky tomu můžete dosáhnout lepšího průběhu samotného těhotenství, ale i porodu.

Pro těhotenské cvičení se hodí například i gymnastický míč a doporučují se pouze lehké cviky, které vás udrží v kondici a zároveň neohrozí miminko. Obzvláště pokud jste byla zvyklá na pravidelné cvičení před těhotenstvím, pokračování v těhotenství vám pouze prospěje.

Další období

V pozdějším období již pomalu dochází k růstu bříška a může se tak stát, že vaše pohyblivost již nebude tak velká. I přesto však není problém najít si vhodný trénink, kterému se můžete věnovat. Především je vhodné zaměřit se na „core trénink“, při kterém posilujete hluboké stabilizační svalstvo trupu těla a můžete tak předejít bolestem. Podobně můžete zvolit pomalejší cvičení v podobě těhotenské jógy.

Cvičení v těhotenství je tak rozhodně přínosné, samozřejmě je však nezbytné konzultovat vše s lékařem a přizpůsobit se svému stavu.

Cvičení před porodem

V posledním trimestru je již pohyblivost značně snížená a rozhodně tak není vhodné náročné cvičení, i přesto se však najdou cviky, které můžete bez problémů provádět. Zejména se jedná o cvičení, které vás připraví na porod. Vyhnout byste se měla cvikům zatěžujícím spodní část břicha a také dlouhodobému ležení na zádech.

Cvičení v těhotenství rozhodně není stejné jako to, které jste znala. Je potřeba celou řadu věcí přizpůsobit, rozhodně to však není překážkou a důvodem se cvičení úplně vzdát. Podobně i u jídla v těhotenství jsou určitá omezení, neznamenají však, že byste měla přestat úplně jíst.