Bear routine: tohle cvičení není pro začátečníky

Tato technika cvičení je určena především pro sportovce, kteří už mají zkušenosti s budováním svalové hmoty i těžkými tréninky, nejedná se totiž o žádný med, naopak je to velmi náročná zátěž pro svaly celého těla. Pro začátečníky nebo nezkušené návštěvníky posiloven je lepší s bear routine začít až ve chvíli, kdy už umí v klidu a poctivě provádět celý cvik a zároveň umí využívat a správně zapojit střed těla.

Ještě, než začnete

Vzhledem k náročnosti tohoto cvičení je důležité, abyste perfektně ovládali techniku cviků. Každý tréninkový den se skládá pouze ze tří cviků, je však o to důležitější zvolit takový pohyb, abyste jeho pomocí procvičili většinu svalových skupin.

Pro prevenci zranění i pro správný přenos váhy je velmi podstatné správné zpevnění takzvaných svalů tělesného jádra, tedy hlubokých svalů umístěných mezi trupem a pánví, které zajišťují správné držení těla i jeho rovnováhu. A abyste vůbec uměli tyto "core" svaly správně zpevnit, je základem naučit se správně dýchat.

Rozhodně tedy s bear routine nezačínejte dříve, než dokážete zpevnit a ovládat svaly svého tělesného jádra.

Tři cviky, vysoký počet sérií

Vzhledem k tomu, o jak náročné cvičení se jedná, je na místě si trénink přizpůsobit svým možnostem. Obzvláště pokud začínáte, může pro vás technika být přespříliš náročná, proto se ze začátků nebojte volnějšího tempa, aby se vám trénink nezprotivil již po pár dnech.

Cvičení se sice skládá pouze ze tří cviků - podobně jako Korteho trénink - ty je však nutné opakovat ve 12-17 sériích. První dva cviky v sérii by měly být antagonisty - tedy svaly působící na jednu část těla protichůdně, například benchpress a přítahy v předklonu nebo shyby a tlaky na ramena. Třetím cvikem pak může být mrtvý tah či dřep zapojující více svalových skupin najednou.

První dvě série by měly být o něco málo těžší než ty ostatní zbylé. Kvůli nízkému počtu cviků a vysokému počtu sérií, se jedná o poměrně stereotypní trénink. Není tak od věci připojit ještě doplňkové cviky, kterými si však ještě zvýšíte obtížnost takového tréninku. Dobře tedy zvažte, jaké cvičení ještě zvládnete bez problémů a jaké už je nad vaše síly.

Váhu zvolte takovou, abyste zvládli všechny série

V tréninku lze jen těžko určit konkrétní váhy, s kterými je nejlepší cvičit. Rozhodujte se tak proto dle vlastních zkušeností a schopností. Pro první dva cviky volte váhu tak, abyste bez problému zvládli splnit všechny série. U třetího cviku lze zvolit libovolnou váhu, rozhodně se však pro začátek nerozhodujte pro maximální váhu, vhodné je začít například na 70 % a postupně váhu navyšovat, abyste dosáhli progresu.

Právě pro svou náročnost přináší bear routine trénink skvělé výsledky všem, kdo hledají změnu a zároveň chtějí budovat svalovou hmotu. Pozor jen na správné provádění cviků i na výběr těch správných - i známými cviky si totiž můžete odrovnat záda.