Dřep - základní cvik, který umí málokdo správně cvičit

Jak správně dýchat

Správné dýchání je velmi důležité, ať už se věnujete jakémukoliv cvičení. Stejně tak je tomu i u dřepu jako jednoho z důležitých cviků kalisteniky i u jeho "vylepšených" verzí - hlavně u mrtvého tahu.

Správný nádech by měl směřovat do bránice, díky tomu totiž aktivujete střed těla a dosáhnete správné stabilizace páteře. Není od věci si takovéto dýchání do středu těla trénovat samostatně, jen tak totiž můžete dosáhnout aktivace správných svalových skupin a posílení trupu.

Správná technika

Pozor si dejte na to, abyste drželi záda rovná, neměli byste je prohýbat ani ohýbat. Obzvláště pokud chcete dřepovat s větší váhou, může docházet k nepřirozenému ohýbání páteře. Nejčastěji to bývá způsobeno velkým předklonem, kdy záda jdou s takovou váhou jen stěží udržet rovná.

Dalším důležitým bodem je také správné rozložení váhy na plochu nohy. Ta by měla být totiž rozdělena do tří bodů, a to na patu, palec a malíček. U mrtvého tahu si obzvláště dejte pozor také na to, co u běžného dřepu zvládnete snáze - na zamknutí nohy v koleni.

Jestliže dodržíte předchozí dva body, značně odlehčíte svým kolenům, která nebudou přetěžována. Právě u nich se také zaměřte na správné postavení nohou. Je důležité, aby kolena byla stabilní a nesměřovala dovnitř směrem k sobě. Zaměřte se také na držení boků - u dřepu byste neměli pohyb začínat předklonem, ale pozvolným posouváním pánve dozadu a dolů, zatímco ramena jsou neustále ve svislé rovině s koleny.

Při zátěži zvolte vhodnou váhu

Ačkoliv se váha může odvíjet od vaší tělesné konstituce, nejdůležitější je rozhodovat se podle svých schopností. U dřepů samozřejmě není prioritou zvednout co největší váhu, ale jen tolik, aby byla zachována správná technika cviku. Proto než se vrhnete na zvyšování zvedané váhy, ujistěte se, že provádění dřepů skvěle zvládáte a nehrozí tak při dalším postupu fyzické komplikace.

Jestliže chcete zařadit dřep do svého tréninku, pak se nejprve naučte správnou techniku, až poté můžete pomalu začít zvyšovat zvedanou váhu, abyste předešli zraněním a zároveň jste nesnižovali kvalitu provedení cviku.

A jak cvičit kliky úzkým úchopem?