Masáž bereme jako spásu. Jak ale vybrat tu kvalitní?

Na reklamních letácích a v televizi to vypadá naprosto úchvatně. Lehnete si na čisté lehátko, vzduch je prosycený příjemnou vůní, je vám hezky teplo a ruce maséra se laskají s vašimi namoženými a bolavými svaly, načež vstanete a cítíte se jako znovuzrození. Jenže v reálu má mnoho lidí zcela opačnou zkušenost – v masážním salónu se jim nelíbí, doteky maséra jsou jim nepříjemné a odcházejí s naprosto protichůdnými pocity. A to je špatně. Chyba přitom může být na obou stranách. Proto než někomu svěříte své tělo, měli byste si být jistí, že je to skutečně ten pravý odborník, který vám víc neublíží než prospěje.

Praxe i diskuze

Masážních salonů i masérů je nespočet, a tak je velmi těžké rozhodnout se, kam jít. Volíte-li maséra podle nejnižší ceny či toho nejbližšího od vašeho bydliště, můžete se snadno spálit. Stejně tak pokud spoléháte jen na recenze a doporučení z internetu. A ani salon s nejvyššími cenami nemusí být zárukou kvality. Jak tedy poznat ten pravý salon, který vám po všech stránkách udělá dobře? Jako se vyplatí vybrat si dobře trenéra u cvičení, stejně tomu je u masáží s masérem.

V první řadě se vyptejte svých známých a kolegů, kam chodí na masáže a kde se jim líbí. Pokud si nějaké místo zvolíte, zajděte se tam nejprve nezávazně podívat. Líbí se vám prostředí? Je tam čisto, příjemně teplo a voňavo? Pokud se vám tam na první pohled nelíbí, neriskujte ani masáž, protože byste se nejspíš nedokázali patřičně uvolnit. Pokud v tomto ohledu všechno vyhoví, ptejte se po masérovi, chtějte ho vidět (ať už jde o muže či ženu). Měl by vám být sympatický, ale kromě toho byste měli chtít znát i jeho praxi. Zjistěte si jeho vzdělání – mělo by jít o fyzioterapeuta nebo kvalifikovaného maséra. Pokud na vás sáhne a má ruce nepříjemně studené, také to není ideální. Pokud se vás on sám ještě před začátkem masáže nezeptá, co vás trápí, jestli nemáte nějaký zdravotní problém a jaký typ masáže byste si přáli, také to není profík. A občas se nestačíte divit, kdo masáže provádí - podobně jako občas zíráte, jaké všechny typy lidí potkáte ve fitku.

Základem by měl být dialog a vzájemné sympatie. Jen tak vám dokáže skutečně pomoci a vy nebudete v křeči. A když nejste křečovití, náležitě se uvolníte a masér dokáže odblokovat a uvolnit vaše svaly. A nebo vás dokáže nabudit, pomoci zregenerovat po sportovním výkonu, uzdravit namožené svaly a tak dále. Masáží existuje nespočet a každému a v každé chvíli vyhovuje jiná – a není jen na vás poznat, co právě vaše tělo potřebuje.