Odpočinek nezanedbávejte, ohrožujete tím své zdraví

Velmi často slýcháme a čteme rady o tom, jak máme pravidelně odpočívat, dopřávat si každý den aspoň půl hodiny až hodinu jen sami pro sebe, chodit brzy spát a spát dostatečně dlouho a tak dále. Jenže i když se nám to zdá jako skvělé nápady, tak v reálu jsme jen těžko schopni je dodržet, protože čas na odpočinek nám zkrátka schází. Máme tolik povinností a starostí, že přes den na odpočívání nemáme čas vůbec a večer třeba až kolem deváté hodiny nebo později. Jenže právě tenhle chybějící relax se dříve či později projeví, a to dost negativně.

Špatné soustředění, nemoci

Kdo si nedokáže ve svém plném rozvrhu vyšetřit aspoň pár chvil pro sebe, ten na to brzy doplatí. Nedostatek relaxu se projeví plíživě a nenápadně, ale jeho následky jsou čím dál závažnější. A kdo neuposlechne varovných signálů svého těla, které zřejmě už padá vyčerpáním, ten si koleduje o značné zdravotní problémy.

V první řadě se neodstatek odpočinku (a nejen spánku, i relaxu jako takového) projeví zhoršeným soustředěním a zvýšenou únavou. Unavení chodíte pozdě večer spát a unavení se i probouzíte, přičemž spánek není tak kvalitní jako dřív. Nezdají se vám žádné sny, případně si je nepamatujete a v noci se budíte. Ráno vám chybí energie, kterou nedokážete doplnit ani během dne. Postupně se přidávají i fyzické problémy – ztuhlost svalů, bolest krční páteře, bolesti hlavy, nechutenství, trávicí potíže. A kdo neuposlechne ani tehdy a nezačne odpočívat, u toho se mohou objevit potíže s dýcháním i srdeční problémy, což už není žádná legrace.

Relax je důležitý

Proto je podstatné nezanedbávat se. Pokud neustále upřednostňujete rodinu, přátele a třeba i doma děláte po večerech věci do práce, dopadnete špatně. Uvědomte si, že vy jste ti důležití – a pokud vám bude zle, nedokážete pracovat a fungovat tak, jak byste chtěli. Přitom k nápravě stačí jen málo. Naučte se pravidelně relaxovat – zajděte si na masáž, do kavárny, na pokec s kamarádkou, vezměte si dobrou knihu, pusťte si film, začnete se věnovat nějakým ručním pracem. Zkrátka dělejte něco, u čeho dokážete vypnou mozek a uvolníte svaly i napětí. A uvidíte, jak se hned cítíte lépe i spokojenější sami se sebou.