Zdravě i o Vánocích - co tentokrát mlsat a neohrozit svou váhu

Jednou z variant je pečení vánočního cukroví ze zdravějších alternativ klasických surovin, tedy zejména vynechávání klasického cukru a bílé mouky. Jenže řada lidí si neumí Vánoce představit bez klasického cukroví, které pekly už naše babičky a které zkrátka milujeme a nedokážeme mu odolat. Přitom ani kvůli cukroví nemusíte přibírat, stačí zůstat v klidu.

A navíc – pokud ještě nemáte pečeno, nejspíš už to do Vánoc nestihnete napravit. Takže řešením je mlsání toho, co vám tolik neškodí a co vám nepřinese tolik nadbytečných kil. A zdravějších variant je nespočet.

Oříšky, ovoce, losos

Co se týká štědrovečerní večeře, tak k té byste ideálně měli zvolit zdravější typ ryby než je klasický český kapr, který je smažený a v trojobalu. Ideální je buď kapr pečený, který je ideální dietní volbou. Z ostatních ryb pak zvolte lososa, tuňáka či pstruha, případně můžete netradičně vyzkoušet různé mořské plody, ústřice nebo humra. Může to být zajímavé zpestření vánoční hostiny.

I když neodoláte cukroví, připravte si na stůl také zdravější mísy. Vhodné je nakoupit různé směsi oříšků či mandlí, rozinky, semínka a další podobné suché plody, samozřejmě nesolené. Ty můžete pojídat v průběhu celého dne či si vzít hrstičku jen tak k svačině.

Ideální je neopomínat ani ovoce, nejlépe čerstvé. Dát si můžete i sušené, ať už české produkce nebo něco exotičtějšího jako fíky či datle. Jen si dejte pozor na cukr, protože sušené plody bývají i dost sladké. A pokud máte rádi avokádo, můžete si z něj vyrobit například také pomazánku, kterou můžete dávat na chlebíčky či jednohubky. 

A máme i tip na novoroční jídelníček, který vám po svátcích pomůže vrátit se do formy.