Trápí vás v zimě nemoci? Máte nedostatek vitamínu D ze slunce

S příchodem podzimu a poté i zimy ubývá slunečných dnů. Často několik dní za sebou slunce ani nezahlédneme a k tomu se stmívá čím dál dříve a ráno vstáváme ještě za tmy. To, co nám v této části roku připadá depresivní a to, co nesnášíme, má zároveň i velmi negativní dopady na náš organismus. Pokud ještě k tomu v zimě příliš nevycházíme ven, s imunitou to zamává.

Kdo v létě miluje slunce, ten příchod zimy nese velmi těžce. Je chladno a lezavo, ven se nám moc nechce, raději si doma zalezeme pod deku a dáme si horký čaj. Jenže když se slunce konečně ukáže, měli bychom za ním vyrazit, i kdyby venku mělo být deset stupňů pod nulou. Právě slunce je pro naše zdraví totiž doslova životně důležité, protože je pro nás nezbytným zdrojem vitaminu D. Mimo to nám sluneční svit dokáže zlepšit náladu a zažene deprese.

Od podzimu do jara je vitaminu D ze slunce nedostatek

Většinu vitaminů můžeme do těla dostat i uměle, tedy pomocí různých tabletek - multivitaminů a doplňků stravy z lékárny. U nich si ale dejte občas pozor na složení. Vitamin D je výjimečný v tom, že se do těla dostává ze slunečního svitu. Jenže to, že se v létě sluníme, neznamená, že si tělo udělá zásoby na celý zbytek roku. Obvykle si tělo umí uložit zásoby jen na několik týdnů až měsíců. Na podzim tak máme tohoto vitaminu méně, v zimě už ho má řada lidí naprostý nedostatek. To je pro imunitu dost špatné a měli bychom se snažit co nejdříve tělu vitamin D dodat alespoň uměle.

Podle vědců je prokázané, že kdo nemá dostatek vitaminu D, ten má oslabenou imunitu, takže je náchylnější k různým virovým onemocněním. Vitamin D je důležitým antioxidantem a pomáhá i při vstřebávání vápníku v těle - jeho dostatek je tak důležitým i pro mineralizaci a stavbu kostí. Kvůli jeho nedostatku se během podzimu a zimy rychleji stáváme náchylní k nemocem.

Kromě toho je prokázáno, že nedostatek „déčka“ zvyšuje riziko onemocnění rakovinou (zejména rakovinou prsu a střev) a také se zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév. Velmi špatný je nedostatek tohoto vitaminu i pro děti, protože u nich způsobuje takzvanou rachitidu neboli křivici – právě proto je nutné i miminkům v kočárku dopřát pobyt na sluníčku venku za každého počasí, i v zimě. 

Mléko i sádlo ze zvířat chovaných venku

Vitamin D tělu od podzimu do jara můžete dodat uměle pomocí přípravků z lékárny, ale také v menší míře pomocí některých potravin. Třeba mléčné výrobky a mléko pocházející z chovů, kdy jsou kravičky venku na slunci a krmí se přirozenou rostlinnou stravou, obsahují vitamín D a zároveň porci vápníku. Menší množství pak najdeme i ve vaječném žloutku nebo třeba vepřovém sádlu či slanině - opět ideálně z prasátek chovaných i venku na slunci.