Vánoce a Silvestr tentokrát bez piva? Ne nutně, jen to s ním nepřehánějte

Češi jsou zarputilým národem pivařů a je jasné, že nadcházející svátky si bez tohoto chmelového nápoje dokáže představit jen málokdo z nás. Ke štědrovečerní večeři (zejména pro mnoho pánů) patří alespoň jedna sklenice kvalitního piva, o Silvestrovských oslavách ani nemluvě. Ale ve vlastním zájmu byste pití tohoto nápoje měli omezit, protože není až tak zdravý, jak možná doufáte.

Prvním zádrhelem piva může být jeho nasládlá chuť. Ať se vám to líbí, nebo ne, v pivu je mimo jiné obsažen i cukr. A jelikož jsou Vánoce plné cukroví, čokoládových pochutin ze stromečku a dalších nezdravých věcí, pitím piva svému tělu příliš nepomáháte. V kombinaci s obsaženým alkoholem je to pro tělo značná zátěž. Po pivu se také prokazatelně tloustne, a to i proto, že pouhé dva půllitry v sobě obsahují tolik energie jako poloviční porce jídla (tedy asi 700 kilojoulů). To už je lepší dát si sklenku suchého vína, které není zbytečně doslazované. Naopak, pozor si dejte oproti pivu na cider.

Druhým, závažnějším rizikem, je negativní vliv piva na naše střeva. I když pivo je spojováno s pivním břichem, uvnitř těla může napáchat větší škodu. Jistě, mnozí odborníci vám řeknou, že sklenice piva není ničím špatným a naopak je prokázán její pozitivní vliv na naše zdraví, ale jiné průzkumy hovoří jinak. Lidé, kteří pijí pivo často a ve velkém množství, jsou mnohem ohroženější rakovinou tlustého střeva. Riziko onemocnění rakovinou je ještě vyšší, pokud se k tomu nestravujete se zrovna předpisově. A to přímo souvisí s pivem - pocit chuti na nějaké jídlo mívá při pití piva mnoho z nás a po ruce bývají obvykle ty chutné, ale nezdravé "dobroty". Když si je k alkoholu dáváme často, tělu to rozhodně neprospívá.

Pivo s rozumem

Nechceme vám tu pivo zakazovat ani vymlouvat jeho pozitivní účinky. Kromě toho, že mnoho z nás dokáže dostat „do nálady“, chutná nám a tak nějak přirozeně nám připadá vhodné k zapíjení tučných pokrmů, má i řadu plusů. Pomáhá likvidovat tuk ukládaný v játrech, na rozdíl od jiného alkoholu neškodí ledvinám a díky jeho pravidelnému pití (ovšem v malých dávkách, tedy cca. dvě piva týdně) dochází až k o třetinu nižšímu riziku onemocnění srdce. Povzbuzuje i naši psychiku, protože se po něm dokážeme lépe uvolnit a zapomeneme na starosti. Navíc má vliv i na náš mozek, kde „dráždí“ zejména centrum odměny, a tak máme hned lepší náladu a cítíme se dobře.

Pokud tedy chcete předejít negativním účinkům, ale užívat si jen ty pozitivní, dávejte si (nejen) o svátcích pozor na množství zkonzumovaného piva. Jedno či dvě vám neuškodí, větší množství už zvyšuje všemožná rizika. A pozor hlavně, pokud si chcete dát pivo po tréninku.