K novoročnímu předsevzetí vyberte ten správný sport, ať ho nevzdáte hned

Můžete se vrhnout do jakéhokoliv sportu se vám zamane, začít znenadání chodit do fitka, dřít se i doma s pomůckami jako koně – ale to vám ještě nezaručí pozitivní výsledek. Pro každého člověka je totiž vhodný jiný typ pohybu, a to proto, že jsme každý jiný. Každý se sice chceme zbavit tuku na jiných problémových partiích, ale zbytek cílů má každý z nás jiný. Někdo se chce dostat do kondice, jiný hodlá nabrat svaly, dalšího trápí zdravotní problémy a chce se jich zbavit právě pohybem. Proto než se do toho po hlavě vrhnete, měli byste si pečlivě promyslet, jaký sport pro vás bude ten pravý.

Porada s odborníkem

V první řadě si uvědomte, kolik máte volného času a kolik ho můžete nebo chcete sportu věnovat. Nemusíte cvičit šestkrát týdně hodinu, dostatečná aktivita je i třikrát týdně po půl hodině. Alespoň pro začátek to bude stačit, pak můžete čas nebo frekvenci přidávat.

Zadruhé si promyslete, co vás trápí a proč vlastně chcete začít cvičit. Pokud si nejste jistí, jaké aktivitě se věnovat a co už by bylo nad vaše síly, požádejte o konzultaci odborníka. Poradit se můžete s nutričním poradcem, trenérem ve fit centru a nebo třeba i s vaším praktickým či odborným lékařem, kteří znají váš zdravotní stav a poradí vám, co rozhodně nedělat.

Důležitost výběru

Při vybírání vhodné pohybové aktivity se nejprve zamyslete nad tím, co by vás mohlo bavit. Lákají vás týmové sporty nebo jste spíš individualista a chcete cvičit v soukromí? Stydíte se před ostatními nebo vám jejich přítomnost dodává potřebnou motivaci? Děsí vás činky a na tanec si připadáte příliš nešikovní? Volte zkrátka tak, abyste se při cvičení cítili dobře a věděli jste, že vás to v ničem neomezuje.

Mužům většinou vyhovují týmové sporty, případně je lákají posilovny, kde si mohou zlepšit kondici a vytvarovat svaly. Ženy naopak často upřednostňují méně silové sporty, rády tančí, běhají, zkoušejí jógu či aerobik.

Koho už nyní trápí klouby, měl by si dát pozor na sporty jako jsou fotbal či tenis. Starší lidé by měli dát přednost klidnějším sportům, ideální je chůze, ideálně s opěrnými hůlkami (například nordic walking). A kdo má sedavé zaměstnání, měl by se zase snažit rozhýbat tělo, a to například pomocí jógy, tance, plavání či běhu.